Videre til indhold. |

Hop til indhold
Sådan vil denne side se ud når den bliver printet. Dog uden denne boks.
Annullér print og gå tilbage til siden.
 

Tilbage til menuen

Hospitalerne tager hul på kræftpakker

1. april lød startskuddet til fagligt optimale pakkeforløb for fire kræftformer. Det stiller store krav til et sundhedssystem, der allerede er spændt til det yderste.
Kræftoperation Fotograf: Poul Rasmussen

Efter et fastlagt skema får patienter med enten lunge-, bryst, tarm- eller hoved-halskræft nu tilbudt akut udredning og behandling af deres sygdom. Det sker på baggrund af den aftale som regeringen og Danske Regioner indgik i oktober i fjor om faste patientforløb

Task Force
Det er Sundhedsstyrelsens Task Force for Kræftområdet, der har godkendt de nationale sundhedsfaglige elementer eller rammer. Det er så op til regionen at fylde rammerne ud på den måde, som lokalt er mest hensigtsmæssigt. Task Forcen består af repræsentanter fra Danske Regioner, KL, Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen.

Udfordring
Som udgangspunkt byder koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling alle tiltag velkommen, der kan forkorte ventetider og optimere arbejdsgange. Men det skaber en stor udfordring for hele systemet, at snart sagt alle sygdomme skal behandles akut.

”Det er naivt at tro, at vi kan rubricere sygdomme i standard udredningsforløb. Rigtig meget passer ind i en ”pakke”, men der er også mange patienters sygdomme, der ikke gør”, siger han.

Skæve forløb
Skeptikere i sundhedsvæsenet mener, at kun ca. 20% af lungekræftpatienterne kan følge den slagne vej i et kræftpakkeforløb, mens resten skal have mere eller en anden behandling.

”Uanset hvad, så vil implementeringen af pakkeforløbene kræve en stor indsats fra ledelserne og medarbejderne. Oveni det de sædvanligvis laver med alle de andre akutte sygdomme. Som det ser ud i dag, har vi allerede flaskehalse på de steder i behandling, hvor alle kræftpatienterne skal igennem – også efter, at pakkeforløbene er indledt”.

Under pres
Svend Hartling er bekymret for, om behandlingsgarantien og pakkeforløb presser sundhedssystemet for meget.

”Det er et problem, at vi prioriterer ALLE sygdomme og skal behandle dem akut. Er det for eksempel lige vigtigt om en patient har begyndende sklerose eller blot har ondt i knæet efter weekendens fodboldkamp. Resultatet bliver en skævvridning af sundhedssystemet, hvor vi må sende de patienter, som vi ikke kan behandle inden for behandlingsgarantiperioden, til privathospitaler. Og det er en udvikling, der allerede er i gang”, understreger han.

Arbejdsfordeling
Skrævvridning ser han også i forhold til antallet af medarbejdere, der søger væk fra det offentlige sundhedsvæsen for at arbejde i det private.
”Men vi arbejder intenst på at intensivere behandlingen, hospitalsdirektionerne har fået at vide, at de må udvide kapaciteten og vi skaffer det nye apparatur. Men det kommer til at tage tid”, fastslår Svend Hartling.

Inden udgangen af 2008 skal der indføres pakkeforløb for samtlige kendte kræftformer, ca. 25 kræftsygdomme.

Webredaktør
Regionhovedstaden
Email:


Webredaktør
Regionhovedstaden
Email: