Videre til indhold. |

Hop til indhold
Sådan vil denne side se ud når den bliver printet. Dog uden denne boks.
Annullér print og gå tilbage til siden.
 

Tilbage til menuen

Nu redder Bornholm liv

Pressemeddelelse: 31-årig mand genoplivet på Bornholm af fire kammerater. Det er det første liv, der bliver reddet efter lanceringen af projekt ”Bornholm redder liv”.
Brugte hjertestarter
Bornholm redder liv. Dette er navnet på et stort samarbejdsprojekt og nu også et faktum. I lørdags blev en ung mand på 31 år genoplivet på Bornholm. Den 31-årige blev reddet af fire gode kammerater, der gav hjertemassage og brugte en hjertestarter for første gang.

Hurtig indgriben reddede liv
Journalist Rune Holm fra TV 2/Bornholm besøgte mandag patienten på Rigshospitalet.
” Det er fantastisk at møde et menneske, der trods et hjertestop for kun to døgn siden er så frisk og kan bevæge sig rundt på hjerteafdelingen. Og i øvrigt har det rigtig godt efter omstændighederne. En meget hurtig indgriben fra gode venner – og en hjertestarter – reddede en familie på fem fra at miste deres far og ægtemand under en fodboldkamp”, siger Rune Holm.

Inspireret af Stavanger
Projektet ”Bornholm redder liv” er et samarbejde mellem Region Hovedstaden, TV 2 Bornholm, Bornholms Hospital og TrygFonden. Fra TV2-Bornholm deltager journalist Rune Holm, der også er initiativtager til projektet. Efter et besøg i den norske by Stavanger, der er langt fremme inden for blandt andet hjerte-lunge-redning og med at inddrage befolkningen heri, blev han inspireret til at gøre noget ved det faktum, at befolkningen på Bornholm ikke har vidst, hvor nemt det rent faktisk er at give hjerte-lunge-redning.

10.000 vil redde liv
Siden projektets begyndelse midt i august er bestillingerne på det undervisningsmateriale som TrygFonden stiller til rådighed væltet ind, og den 28. oktober blev bornholmer nummer 10.000 tilmeldt. Det skete, da Nexø Ungdomsskole tilmeldte i alt 128 lærere og elever til at modtage læringsmaterialet, der underviser kursisterne i hjerte-lunge-redning på blot en halv time.

Tidligere overlevede næsten igen
Næsten ingen på Bornholm har indtil for nyligt overlevet hjertestop uden for hospital. Formålet med projektet er med en målrettet indsats at uddanne bornholmerne, at ændre lægfolks holdning til det at gøre noget, at få udbredt kendskab og anvendelse til halv automatiske hjertestartere og selvfølgelig at få reddet flere liv. Det er projektets mål at øge chancen for overlevelse for de omkring 35 personer, der hvert år rammes af pludseligt hjertestop.

Bornholm på verdenskortet
”Allerede nu har mere end 1500 lært hjerte-lunge-redning på Bornholm, og når alle 10.000 tilmeldte har været igennem det 30 minutters kursus som virksomheder og foreninger er blevet tilbudt gratis, vil Bornholm placere sig solidt på verdenskortet, og vil formentlig være det sted i verden, hvor flest mennesker i forhold til indbyggertallet vil kunne redde liv”, siger chef for akutområdet, Freddy Lippert fra Region Hovedstaden, som også sidder i det Europæiske Råd for Genoplivning.

Kurser i brug af hjertestarter
Interesserede bornholmere kan også lære, hvordan man skal bruge de hjertestartere, der hænger rundt omkring på øen. Det sker på særlige kurser, der afholdes et par gange i løbet af projektperioden. De to færdigheder i kombination vil skabe de bedste forudsætninger for at redde bornholmske liv.


For yderligere oplysninger:
  • TrygFonden, tlf. 22 26 00 54
  • Rune Holm, tlf. 31 21 88 80
  • Pressevagten, Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88