Videre til indhold. |

Hop til indhold
Sådan vil denne side se ud når den bliver printet. Dog uden denne boks.
Annullér print og gå tilbage til siden.
 

Tilbage til menuen
20-06-2009

Avancerede acceleratorer skal forbedre regionens kræftbehandling

To nye acceleratorer med høj præcision er netop indviet på Rigshospitalet.
Nyt udstyr skaber hurtigere og bedre behandling af kræftpatienter
Radioterapiklinikken har fået nyt avanceret inventar, som har en kæmpe stor betydning for kræftbehandlingen i Region Hovedstaden. To nye acceleratorer med høj præcision er nu taget i brug på Rigshospitalet. Med det nye apparatur kan kræftpatienter se frem til en både hurtigere og bedre behandling. 

Markant fremskridt i behandlingen af svulster i hjernen og på rygraden
De nye acceleratorer med høj præcision gør strålebehandlingen mere skånsom på grund af færre bivirkninger. Det nye udstyr er såkaldte stereotaksiacceleratorer, som vil medføre markante fremskridt i behandlingen af patienter med svulster i hjernen og som giver mulighed for bedre at hjælpe patienter med svulster, der har bredt sig til rygraden. I dag kan svulster ved rygraden få alvorlige konsekvenser for patienter med total lammelse til følge. Acceleratorerne anvendes desuden ved behandling af prostatacancer, visse typer af lungecancer og hoved/hals-cancer.

Regionsrådsformand glæder sig over mere skånsom strålebehandling
Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) glæder sig over, at vi i Danmark med nyt apparatur kan behandle flere og flere kræftpatienter på bedre og mere skånsom vis.

Kortere ventetid og højere kvalitet for patienter i hele landet
- Det batter, at Region Hovedstaden investerer markant i mere og bedre apparatur til kræftbehandling. Investeringerne medfører ikke blot nedgang i ventetider, men giver også store kvalitetsløft i selve behandlingen og understøtter, at Rigshospitalet i dag på områder som fx respirationsstyret behandling og billedstyret behandling kan være internationalt førende – til fordel for vores alvorligt syge patienter i hele landet, siger hun.

417 millioner investerer regionen i nyt kræftudstyr i 2008 og 2009
I 2008 investerede Region Hovedstaden cirka 335 millioner kroner i kræftapparatur og her i 2009 lægger regionen op til at anskaffe nyt kræftapparatur for 82,5 millioner kroner. Pengene skal blandt andet bruges til endnu én accelerator samt flere nye scannere og andet udrednings- og behandlingsudstyr.

Kræftpakkerne er investeringskrævende
Hensigten med de nye investeringer i apparatur er i endnu højere grad at sikre kræftpatienter udredning og behandling uden unødig ventetid, som er kravet i kræftpakkerne. I pakkeforløbene er der krav til, hvor lang tid der må gå med at henvise, udrede og behandle forskellige kræftsygdomme.

Danmark er det eneste nordiske land med stereotaksiacceleratorer
De nye acceleratorer er de første af sin art i Norden. Rigshospitalet har haft de nye avancerede strålekanoner i en kort periode og har opnået de første erfaringer. Allerede nu er der ifølge klinikchef Svend Aage Engelholm, Radioterapiklinikken på Rigshospitalet, opnået gode resultater.

Rigshospitalet har udviklet banebrydende behandlingsteknik
- Som de første i verden har vi på Rigshospitalet udviklet en helt ny teknik, Rapid Arc, og vi kan nu præsentere de første kliniske resultater af teknikken. De viser bl.a., at vi i forhold til tidligere teknikker væsentligt kan nedsætte bivirkninger hos patienterne – specielt patienter med prostatacancer. Det næste fremstød vil være inden for behandling af specielt svulster i hjernen. Særligt positivt er det, at vi med stereotaksien ikke længere behøver at skrue en ramme fast i kraniet på patienten under lokalbedøvelse, men kan anvende en plasticmaske, siger Svend Aage Engelholm.

Yderligere oplysninger

  • Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen - telefon 4364 2521
  • Klinikchef Svend Aage Engelholm, Rigshospitalets Radioterapiklinik – telefon 3545 4088
  • Pressevagten Region Hovedstaden – telefon 7020 9588