Videre til indhold. |

Hop til indhold
Sådan vil denne side se ud når den bliver printet. Dog uden denne boks.
Annullér print og gå tilbage til siden.
 

Tilbage til menuen
28-08-2009

Nyt design kan reducere børnedødelighed

Et samarbejde mellem Herlev Hospital og en sydafrikansk designprisvinder skal reducere antallet af dødfødte børn i udviklingslandene.
Hvert år dør en million børn under fødslen, og næsten 99 % af alle dødsfaldene finder sted i udviklingslandene. Primært fordi udstyret er dyrt, har de samme lande kun 1 % af verdens hjerte-dopplere og kan dermed ikke følge fosterets hjertefrekvens, som ellers er den vigtigste indikator på fosterets tilstand.

Ultralydsapparat lades op med håndsving
Som modsvar har sydafrikanske firma Freeplay Energy designet et billigt, men effektivt ultralydsapparat, som kan oplades med håndsving, og derfor også kan anvendes, hvor der ikke findes strøm. Det indbragte dem i går aftes - fredag den 28. august - 100.000 euro som én af fem vindere af verdens største designpris, INDEX: AWARD. Designet skal nu testes og vurderes på gravide og fødende på Herlev Hospital.

Samarbejde annonceret ved prisuddeling
Region Hovedstadens regionrådsformand Vibeke Storm Rasmussen annoncerede samarbejdet, da hun fredag den 28. august overrakte prisen til Free Play Energy ved en ceremoni i Danmarks Radios Koncerthus:

- I Region Hovedstaden har vi netop etableret et center for sundhedsinnovation, der skal skabe mere innovation på alle regionens hospitaler til gavn for både patienter og personale. Samarbejdet ligger i naturlig forlængelse heraf, og forhåbentlig kan vi få nogle tips fra de sydafrikanske designere samtidig med, at vi deltager i udviklingen af et produkt, der kan gøre en stor forskel i verden, siger Vibeke Storm Rasmussen.

Herlev Hosital med i test
Morten Lebech er ledende overlæge på Herlev Hospitals Gynækologisk-obstetriske afdeling, hvor The Freeplay Fetal Heart Rate Monitor skal testes:

- Det er første gang, at Freeplay Energy designer hospitalsudstyr, og derfor har de brug for en samarbejdspartner, der kan hjælpe dem med at forfine deres design. Her på afdelingen kan vi hjælpe dem ved at vurdere den kliniske anvendelighed på gravide og fødende. Vi har i danske gynækologiske-obstetriske kredse stor fokus på både mødre- og spædbarnsdødelighed i den tredje verden, og projektet er en god mulighed for at kunne hjælpe indenfor et utrolig vigtigt område.

Unicef også interesseret i ultralydsapparatet
Administrerende direktør Kigge Hvid i INDEX:, organisationen bag designprisen IN-DEX: AWARD, glæder sig over samarbejdet:

- Vi har i år sat ekstra stor fokus på at hjælpe vores designvindere godt videre med deres projekt, så det ikke blot handler om pengepræmien. Vi præmierer design der forbedrer livet, men for at komme fra design til færdigt produkt er der brug for gode samarbejdspartnere, som kan hjælpe projektet videre. Derfor er vi glade for, at sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden bidrager aktivt til at hjælpe sundhedsvæsenet i udviklingslandende. Samtidig er markedet for produktet enormt, så der også er et stort potentiale for erhvervslivet i hovedstadsregionen i det nyetablerede samarbejde, siger Kigge Hvid. som også har skabt interesse for designet hos Unicef, der er verdens største indkøber af den type udstyr.

Forsøgsprotokol skal udvikles
Det sydafrikanske designteam mødes første gang med repræsentanter for Herlev Hospital den 29. august. Her vil de drøfte rammerne for samarbejdet og gå i gang med at lave en såkaldt forsøgsprotokol, der specificerer hvordan udstyret testes i først labora-toriet og siden på gravide og fødende på fødeafdelingen.

Yderligere oplysninger
Vibeke Storm Rasmussen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden, tlf. 43 64 25 21

Morten Lebech, overlæge, Herlev Hospitals Gynækologisk-obstetrisk afdeling, tlf. 26 36 26 20

Kigge Hvid, administrerende direktør, INDEX:, tlf. 6129 2004

Webredaktør
Ulrik Borgermann
Email:DiguTLIZGrp1@5NY7bRD.dk