Cystisk fibrose

​​(EBUS - lokalbedøvelse) Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris.

Kort om undersøgelsen

Når du skal have lavet en kikkertundersøgelse af dine luftveje, undersøger vi slimhinderne i dine luftrør og eventuelt lymfeknuderne i brystkassen. Hvis vi ser forandringer i vævet, tager vi prøver.

Selve undersøgelsen varer <<indsæt tid>>, men du skal sætte hele dagen af. Der går tid med forberedelse til undersøgelsen, og bagefter holder vi øje med dig et stykke tid for at sikre os, at du har det godt, inden du tager hjem.

Vigtig forberedelse

Blodprøver og samtaler dagen før

Dagen før undersøgelsen skal du have taget blodprøver. Vi taler også med dig om dit forløb, bedøvelsen og selve undersøgelsen. Du skal regne med ventetid mellem de forskellige undersøgelser og samtaler. <<Vi indlægger dig med det samme, så du bliver og overnatter på hospitalet>>.

Kontakt os, hvis du tager <<indsæt medicintype; medicinnavn; medicin>>

Hvis du tager <<indsæt medicintype; medicinnavn; medicin>>, skal du ringe til <<os; den afdeling; læge, der har henvist dig,>> og høre, om du skal holde pause med medicinen og hvor længe.

Undgå rygning

Du skal stoppe med at ryge <<indsæt antal timer/dage/uger>> inden  undersøgelsen<<, da rygning kan påvirke resultatet>>. <<Spørg din egen læge, i din kommune eller på hospitalet, hvis du har brug for støtte og vejledning.>>

Fjern makeup, neglelak og smykker

Du skal fjerne al makeup og neglelak inden din aftale. Har du kunstige negle, skal du også fjerne dem hjemmefra. Vi har brug for at kunne se din huds naturlige farver af hensyn til din sikkerhed under undersøgelsen. Ur, smykker og piercinger skal også fjernes.

På hospitalet

Du skal faste inden undersøgelsen

Du skal faste inden undersøgelsen. Det vil sige:

  • <<6>> timer før din undersøgelse skal du stoppe med at spise. Det gælder også tyggegummi, bolsjer og pastiller.
  • <<6>> timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må heller ikke drikke mælk i din kaffe eller te.
  • <<2>> timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske. <<Vi anbefaler, at du som det sidste drikker et stort glas saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed>>.
  • <<2>> timer før skal du stoppe med at ryge, da rygning giver mavesyre.

>>Din mavesæk skal være tom for at undgå, at der løber maveindhold op i lungerne, hvor det kan give en alvorlig lungebetændelse>>. <<Vi hjælper med de nøjagtige tidspunkter.>>

Sig til, hvis du har diabetes, da der så gælder nogle særlige forholdsregler.

Fortæl os, hvis du har kunstige tænder

Du skal fortælle os, hvis du bruger fx tandprotese eller har stifttænder, så vi kan tage hensyn til det.

Du får fuld bedøvelse

Din undersøgelse foregår i <<kortvarig>> fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. I droppet får du medicin, så du sover og ikke mærker noget. <<Du får også lagt et epiduralkateter i ryggen, som indeholder smertestillende medicin.>>

Undersøgelsen

Når bedøvelsen virker, fører lægen en slange - som regel med et ultralydshoved - ned i dit luftrør eller spiserør gennem næsen eller munden. Lægen undersøger slimhinderne, lungevævet og lymfeknuderne.

Lægen tager <<eventuelt>> prøver, som skal undersøges nærmere.

Undersøgelsen varer 30-60 minutter, alt efter hvor mange prøver, der tages.

Opvågning efter undersøgelsen

Når undersøgelsen er færdig, kører vi dig til <<indsæt afsnit>>, hvor du vågner fra bedøvelsen <<og eventuelt overnatter>>. <<På opvågningsstuen er du tilsluttet udstyr, som fx måler hjerterytme, blodtryk og temperatur.>> De fleste er trætte og har brug for hvile, men du må gerne få korte besøg.

Hjemme igen

Vigtige forholdsregler de første 24 timer

Når du har været bedøvet, gælder der nogle regler for dig de første 24 timer. Vær opmærksom på, at du:

  • ikke bør være alene
  • ikke må køre bil
  • ikke må betjene maskiner
  • ikke bør drikke alkohol.

<<Vi anbefaler, at du bliver på hospitalet, hvis du bor uden for Sjælland, eller hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin>>.

Svar på undersøgelsen

Du får svar ved <<indsæt din opfølgende kontrol; en samtale>> efter cirka <<indsæt antal dage/uger>>. Hvis du ikke allerede har en tid, indkalder vi dig til en ny aftale.

Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med til samtalen.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Her skal være en overskrift til videoafsnit

Her skal være en tekst før video


Redaktør