Antibiotika – når du har en infektion

​Her kan du få nyttig viden om, hvornår og hvornår du ikke skal behandles med antibiotika. Du får også råd til, hvordan du forebygger og passer på dig selv, når du har en infektion.

​Antibiotika virker kun på bakterier – ikke på virus

Antibiotika er en fælles betegnelse for mange forskellige typer medicin, der bruges til at bekæmpe infektioner. Det mest kendte er penicillin. Mange almindelige infektioner skyldes virus. Det kan være forkølelse, influenza, øjenbetændelse, hoste, ondt i halsen, ondt i ørerne og bihulerne. Virusinfektioner går over af sig selv uden behandling med antibiotika. Du bliver heller ikke hurtigere rask ved at få antibiotika ved en virusinfektion. I stedet risikerer du at få bivirkninger så som fx diarré, ondt i maven og udslæt.

Forkølelse, influenza, øjenbetændelse, hoste, ondt i halsen, ondt i ørerne og bihulerne kan også skyldes en infektion med bakterier. Her man bruger antibiotika for at komme infektionen hurtigt og effektivt til livs.

Lægen finder ud af, om du har en bakterieinfektion ved at tage en lille prøve med en podepind der, hvor der er infektion eller ved en blodprøve for at se, om du har forhøjede infektionstal. 

Gode råd om antibiotika

Desværre er modstandsdygtige bakterier overfor antibiotika et stigende problem. Jo mere antibiotika, der bruges, jo flere modstandsdygtige bakterier bliver der udviklet. Det betyder, at der bliver færre slags antibiotika at benytte, og at der skal stærkere og stærkere antibiotika til at bekæmpe de modstandsdygtige bakterier. Derfor skal antibiotika kun bruges ved bakterieinfektioner, og når det er nødvendigt.

Vi har i Region Hovedstaden udarbejdet folderen "Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika". Her kan du fx læse om:

  • at antibiotika kun virker på bakterier – ikke på virus  
  • hvad du skal huske, når du får antibiotika
  • gode råd til at undgå smitte
  • hvordan du kan passe på dig selv, når du har en almindelig infektion
Læs folderen om antibiotika

Folderen er desuden oversat til mange sprog. Hent dem her:

Vil du vide endnu mere om antibiotika?

Hjemmesiden Antibiotikaellerej.dk sætter fokus på vores forbrug af antibiotika og medvirker til at skabe større bevidsthed om, hvornår vi skal bruge antibiotika.

Her er grundig information om, hvad antibiotika er, hvornår den bruges, modstandsdygtighed (resistens), samt hvad du selv kan gøre for at forebygge infektioner og lindrer symptomer, når du har fået en infektion.

Indholdet er udarbejdet af Antibiotikarådet er udarbejdet i samarbejde mellem Sundheds- og Ældreministeriet, Dansk Selskab for Almen Medicin, Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen, Danske Regioner, Danmarks Apotekerforening, Lægemiddelstyrelsen, Kommunernes Landsforening, FOA og Statens Serum Institut.

Læs mere om antibiotika på antibiotika eller ej

Redaktør