Engangstilbud om screening til kvinder født før 1948

I løbet af efteråret 2017 vil kvinder, der er født før 1948, modtage en invitation til screening for livmoderhalskræft, enten i e-Boks eller med posten.​

Der er tale om et engangstilbud, da disse kvinder ikke har fået samme standardtilbud, som kvinder, der aktuelt er mellem 23 og 64 år, får.

Screeningen består i en test for Human Papillom Virus, også kaldet HPV. Livmoderhalskræft skyldes en infektion med HPV. Langt de fleste voksne mennesker har haft en HPV-infektion i løbet af deres liv. Infektion med HPV kan ikke behandles og giver ikke symptomer i sig selv. Det betyder, at man sjældent ved, at man er smittet. I de fleste tilfælde forsvinder HPV-infektionen af sig selv, men i nogle tilfælde medfører infektionen celleforandringer, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Det er frivilligt, om du ønsker at tage imod tilbuddet eller ej. Prøven tages ved en gynækologisk undersøgelse af din praktiserende læge. Du skal selv bestille tid og kontakte din praktiserende læge, hvis du er i tvivl om hvorvidt tilbuddet er relevant for dig.

Redaktør