Mavesår, halsbrand, sure opstød og spiserørskatar

​Basisbehandling

Kortvarig behandling
Syreblokerende eller syreneutraliserende medicin (antacida) kan bruges ved mavesmerter med lette symptomer på sure opstød. Spørg på apoteket.

Langvarig behandling

Medicin af typen syrepumpehæmmere (PPI) bruges derimod ofte over længere tid: Pantoprazol og omeprazol virker lige godt, og har samme bivirkninger. Vælg det billigste.

Får du ikke den billigste syrepumpehæmmer, er det let at skifte til en billigere. Din læge kan fortælle dig hvordan.

Ved langvarig behandling af gentagne sure opstød kan man bruge halv dosis af syrepumpehæmmerne. Nogle kan også nøjes med at tage medicinen, når de oplever symptomer.

Langtidsbrug af disse midler bør normalt undgås. Tal med din læge.

Anbefalet medicin*

Syrepumpehæmmer (PPI)

  • Omeprazol
  • Pantoprazol

* Den anbefalede medicin er angivet med navnet på det virksomme indholdsstof først. Derefter kan der i en parentes være angivet et eksempel på et handelsnavn, hvis der ikke findes en medicin, hvor handelsnavnet er mage til navnet på det virksomme indholdsstof. Der kan findes flere handelsnavne med det samme virksomme stof. Navnene kan du finde på www.medicinpriser.dk ved at skrive det virksomme stof i søgefeltet.

Prisen på medicin kan skifte hver 14. dag. Apoteket oplyser om det til enhver tid billigste handelsnavn i en medicingruppe. Priser kan også ses på www.medicinpriser.dk.

Hvis du får medicin, som ikke er på Medicinlisten

Måske ordinerer din læge medicin, som ikke er på Medicinlisten. Det kan fx skyldes, at du bruger anden medicin, er gravid eller lider af en sygdom, hvor den foreslåede medicin ikke må bruges. Det kan også skyldes praktiske årsager, som fx hvor tit medicinen skal tages. Drøft det med din læge, hvis du er i tvivl.
 

Siden er sidst revurderet 17. september 2013 © Medicinfunktionen, Region Hovedstaden

Redaktør