Kæmpe vækstmotor for Danmark blev indviet i dag

Et nyt skandinavisk centrum for materialeforskning, MAX IV, åbner i dag i svenske Lund. MAX IV er et enormt røngtenstråleanlæg, der kommer til at have en kæmpe betydning for hele Danmark. Anlægget er det kraftigste i Europa og vil tiltrække forskere fra hele verden. Region Hovedstaden har en stor andel i, at anlægget er blevet til. 

Både den svenske konge Carl Gustav af Sverige, den svenske statsminister​​ Stefan Löfven og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen var i dag gæster ved åbningen af det enorme røngtenanlæg.

- Det er en milepæl forskningsmæssigt, at vi i dag indvier det store forskningsanlæg, MAX IV. Det er det kraftigste i Europa og vil tiltrække forskere fra hele verden. De vil gennem deres arbejde på anlægget kunne bidrage med ny viden på rigtig mange områder, fx lægemidler, bioteknologiske komponenter til fødevareproduktion og nye energiteknologier og dermed gøre en stor forskel i almindelige menneskers hverdag. Det synes jeg der er store perspektiver i, siger Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden.

Vækst for milliarder i hovedstaden

 I 2019 står neutronmikroskopet ESS i Lund også færdigt, som vil blive verdens største og mest avancerede af sin slags. ​Sammen med MAX IV vil det nye anlæg løfte forsknings- og erhvervslivet i hele Danmark. Økonomiske beregninger anslår et potentiale på op til 3 mia. kr. årligt – alene for Region Hovedstadens område - ved at have forskningsanlægget liggende.

Kan spå om vindmøllevinger
Anlægget vil fx kunne spore muligheden for et brud i en vindmølle arm. Man tester en del af vingen eller andre dele af møllen, som man har erfaring med går i stykker. Man tager måske et stykke vinge på et par millimeter og tester på det. Man kan eksempelvis bygge en lille robotarm, der kan simulere en særlig form for belastning, der udmatter materialeprøven og på den måde studere hvordan vindmøllearmen reagerer.
Både Energi og fremstillingssektoren, Fødevaresektoren og Life Science sektoren får stor glæde af anlægget.
Alfons Molenbroek fra Haldor Topsøe er begejstret.
- For Haldor Topsøe er det interessant at lave forsøg ved MAX-IV fordi den kraftige røntgenstråling af synchrotronen er god til  til at gennemlyse vores katalysatorer og derved kan vi opnå unik viden og forståelse om vores produkter, ned til atomar skala. Vi kan få denne information under betingelser som er meget tæt på de rigtige industrielle betingelser, hvor vores kunder kører deres anlæg. I kombinationen med de analyser som vi laver i vores egne laboratorier giver det meget værdifuld viden om vores produkter, så vi kan forbedre dem sådan at de bliver for eksempel mere aktive, mere selektive, billigere eller mere stabile. 
Redaktør