København er verdens bedste by for talenter

København er den mest attraktive by i verden for internationale talenter, men Danmark som helhed rykker ned fra en 5. til en 8. plads, viser ny rapport fra eliteuniversitetet INSEAD og rekrutteringsvirksomheden ADECCO. Vækstforum Hovedstaden støtter flere indsatser der skal hjælpe internationale talenter på vej.

​København er samlet set verdens bedste by og region, når det handler om at tiltrække, fastholde og udvikle talenter til erhvervslivet. Det viser en omfattende ny rapport, Global Talent Competitive Index.

Bag rapporten står eliteuniversitetet INSEAD, forskningsinstitutionen Human Capital Leadership Institute og erhvervsvirksomheden Adecco, der er verdens største vikar- og rekrutteringsvirksomhed.

Forfatterne har ligesom tidligere år sammenlignet forholdene for talenter i 118 lande. For første gang har man også undersøgt 46 storbyers evne til at være attraktive for erhvervslivets talenter. Her indtager København en global førsteplads, som den mest attraktive storby og region for talenter. København er efterfulgt af henholdsvis Zürich og Helsinki.

Vækstforum finansierer indsatser, der arbejder for at få flere internationale talenter til Danmark. Se mere om eksempelvis indsatsen Vækst gennem udenlandske højtuddannede

Den høje placering skyldes blandt andet forhold som en høj livskvalitet, et højt uddannelsesniveau, gode muligheder for en international karriere og en stærk international infrastruktur.

"Vi har meget at byde på, og førstepladsen viser, at mange internationale talenter har lyst til at bo og arbejde her fremfor i andre metropoler rundt om i verden. Jeg er stolt over førstepladsen, som understreger, at vores satsninger er med til at gøre regionen attraktiv for folk udefra. Den kurs skal vi fortsætte," siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), som også er næstformand i Greater Copenhagen, hvor man gennem en række år har arbejdet på at skabe en attraktiv region for talenter i både København, Sydsverige og Sjælland.

Også Københavns overborgmester Frank Jensen (S) er glad for den flotte placering:

"Vi er i hård konkurrence med andre storbyer om at tiltrække investeringer, virksomheder og talenter. Jeg ser det som en blåstempling af de mange ting, vi gør for at skabe en attraktiv storby med høj livskvalitet og gode karrieremuligheder," siger Frank Jensen, Københavns overborgmester.  

Men Danmark sakker bagud i global talentkonkurrence

Analysen viser dog også, at Danmark som helhed er rykket den forkerte vej fra en 5. til en 8. plads på det globale indeks. Især halter vi bagefter, når det handler om at tiltrække og fastholde udenlandske talenter. Det er en udfordring, vi bør tage meget alvorligt, understreger administrerende direktør Mickey Maymann fra Adecco Danmark.

"Vi oplever en høj efterspørgsel på specialiseret arbejdskraft, som ikke matcher talentmassen i Danmark. Her er vi afhængige af at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og det er vi stadig ikke gode nok til. Vi skal være opmærksomme på at være åbne, eksempelvis ved at forenkle lovgivningen, så det bliver lettere at etablere sig i Danmark," siger han.

Ifølge rapporten er de høje danske personskatter den største barriere for, at vi kan tiltrække og fastholde talenter til Danmark. Det medvirker til at Danmark falder fra en 5. til en 8. plads. Det både kan og skal vi gøre noget ved, mener Dansk Erhvervs administrerende direktør Jens Klarskov.

"Det er yderst positivt med Københavns placering, men fordi man vinder guld et år, kan man ikke slappe af det næste. Den brede landeundersøgelse viser faktisk, at vi har problemer med at tiltrække talenterne og med at fastholde dem. Vi skræmmer dem især bort med de høje personskatter, da de fungerer som en talentløs afgift på succes i arbejdslivet," siger Jens Klarskov.

 

Læs GCTI-rapporten 2017

 

FAKTA

Om Global Talent Competition Index

Sammen med INSEAD og Human Capital Leadership Institute har Adecco for fjerde år i træk kortlagt de globale forhold for talentudvikling, -tiltrækning og -fastholdelse med de anerkendte forskningsinstitutioner INSEAD og. Rapporten omfatter 118 lande verden over, der er ranglistet ud fra 65 forskellige indikatorer for udvikling, tiltrækning og fastholdelse af talenter.

 

For første gang inkluderer rapporten desuden GCTGI (Global City Talent Competitive Index), der sammenligner talentforholdene i 46 storbyer verden over.

 

Om Adecco

Adecco er Danmarks og verdens største vikar- og rekrutteringsvirksomhed. Globalt beskæftiger Adecco omkring 3 millioner mennesker om året – i Danmark formidles jobs til mere end 2000 mennesker hver dag. Adecco er repræsenteret med afdelinger over hele Danmark, hvor der rekrutteres medarbejdere til fast ansættelse, projektstillinger og vikariater. Adecco er specialist inden for: Office, engineering, IT, construction, industry, horeca, science og medical. Læs mere om Adecco på www.adecco.dk.

Redaktør