Virksomheder med stort vækstpotentiale får hjælp til succes i rekordfart

I løbet af efteråret går jagten ind på de 355 iværksættere og mindre virksomheder, der skal med i regionernes fælles eliteprogram Scale-up Denmark. Det skal være virksomheder med et ekstraordinært vækstpotentiale, og de vil få adgang til stærke, faglige miljøer og intensiv træning, så de med rekordfart kan blive succesforetagender, der kan tiltrække danske og udenlandske investorer.​​

Ambitionen er, at 355 virksomheder tilsammen skal skabe 1.200 nye arbejdspladser i løbet af de kommende fem år og præstere en meromsætning på 2 mia. kroner. Scale-up Denmark har 165 mio. kroner i ryggen, som  kommer fra regionernes erhverv​sudviklingsmidler, fra EU's regionalfondsmidler og fra de deltagende virksomheder selv.​

- Scale-Up Denmark vil helt sikkert give et boost til nye internationalt orienterede vækstvirksomheder i Hovedstadsregionen på de områder, vi er særligt gode indenfor, nemlig Life Science og Informationsteknologi. Projektet vil kunne give ambitiøse, men internationalt uprøvede it-iværksættere værdifuld sparring hos dygtige trænere og mentorer fra succesfulde danske og internationale virksomheder. Det tror jeg rykker. Og måske er vi med til at skabe den næste Trust-Pilot eller IO-Interactive., siger formand for Region Hovedstaden og Vækstforum Hovedstaden, siger regionsrådformand og formand for Vækstforum Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er også glad for initiativet:
- Danmark har mange virksomheder med solide vækstpotentialer. Dem skal vi hjælpe godt på vej, så de kan vokse sig store og bidrage til vækst og beskæftigelse i Danmark. Scale-up Denmark er et stærkt initiativ, som kan bidrage til at skabe flere højvækstvirksomheder, og jeg ser det som en stor styrke, at de fem regioner samarbejder aktivt om at udvikle nogle gode acceleratorforløb for udvalgte
v​​irksomheder .​

Rekruttering i iværksættermiljøerne

Der er udpeget 10 konsortier, som skal føre det landsdækkende eliteprogram for mindre virksomheder ud i livet. Disse går i den kommende tid i gang med at screene omkring 3.500 virksomheder for at identificere de 355, som vurderes at kunne få mest udbytte af at deltage i det ambitiøse accelerator- og opskaleringsforløb.

Screeningen skal ske i samarbejde med blandt andre de regionale væksthuse, innovationsmiljøer, klyngeorganisationer og lokale erhvervsservicekontorer.
Konsortierne vil være på udkik efter mindre danske eller udenlandske virksomheder, som har et ekstraordinært vækstpotentiale og som allerede er ude på markedet med deres produkt, men er klar på at udnytte deres potentiale fuldt ud.

Regionale styrker

 Konsortierne har også ansvar for at sikre stærke faglige miljøer omkring deltagervirksomhederne – miljøer, som skal udspringe af eksisterende styrkepositioner i de fem regioner.

Det betyder, at deltagervirksomhederne skal have tilknytning til en af følgende sektorer:
• Region Hovedstaden: Life Science og bioteknologi samt informations- og kommunikationsteknologi​
• Region Midtjylland: Fødevarer, smart industri og cleantech
• Region Nordjylland: Det maritime område
• Region Syddanmark: Sundheds- og velfærdsteknologi, offshore samt energieffektive teknologier
• Region Sjælland: Bioøkonomi og Industriel symbiose

Inspiration til og fra de store

Inden for de nævnte sektorer findes der typisk store internationalt orienterede virksomheder, førende forsknings- og videnmiljøer, medarbejderkompetencer eller kapitalmuligheder, som deltagervirksomhederne både kan profitere af og på sigt også være med til at udvikle.
Adskillige store og veletablerede virksomheder bakker op om forløbene, herunder A. P. Møller – Maersk, Blue Water Shipping, B&O, Grundfos og Novo Nordisk - ikke mindst fordi de ser en mulighed for at spotte tendenser og få kendskab til nye produkter ved at komme i kontakt med morgendagens højvækstvirksomheder.
Redaktør