Copenhagen Film Fund

​​Copenhagen Film Fund investerer penge i udenlandske og store danske film og tv-produktioner, der produceres i Greater Copenhagen-regionen for herved at skabe vækst og arbejdspladser.

​Konkurrencen om tiltrækning af internationale film- og TV produktioner er gennem de senere år steget i takt med, at regioner overalt i verden har fået øjnene op for filmbranchens mange positive direkte, indirekte og afledte effekter. 

Danske film- og tv-serier oplever samtidig et kæmpe vækstpotentiale med stor international efterspørgsel efter instruktører, manuskriptforfattere, skuespillere, fotografer og klippere og en voksende efterspørgsel efter den danske produktionsmodel for film og tv-serier. 

Dette potentiale er Copenhagen Film Fund sat i verden for at udnytte og forstærke.

Erhvervsinvestering med en ædel sideeffekt

Fonden har gennem de seneste tre år investeret i film og tv-produktioner, der vælger at placere optagelser og dermed omsætning i vores region, hvilket blandt andet tæller store TV-serier som ”Wallander”, ”Barnaby” og ”Broen III”.

Senest har fonden investeret i de to storfilm ”The Danish Girl” og ”Bølgen”, som begge blev udtaget til Toronto International Film Festival og henholdsvis Venedig Film Festival og Oscars 2016. Dette er vel at mærke produktioner, som uden Fonden ville have lokaliseret sig et andet sted.

Fondens penge uddeles som erhvervsinvesteringer med henblik på at skabe vækst og jobs i film­branchen og dens beslægtede erhverv — med den naturlige sideeffekt at synliggøre vores region og dansk film­produktion for omverdenen. 

Case: ”The Danish Girl”

Med en investering på seks millioner kroner har Copenhagen Film Fund været med til at få en af 2015’s mest ventede filmproduktioner til København. ”The Danish Girl” blev optaget på mere end 20 locations over 12 dage i København i foråret ’15, blandt andet i Nyhavn, på Frederiksberg og i festsalen på Charlottenborg. 

Da holdet bag filmen afholdt pressemøde i København i foråret, fortæller instruktøren Tom Hooper om sine oplevelse af byen: 
”Da jeg læste manuskriptet, vidste jeg, at vi ikke kunne lave filmen uden at optage den i København. Det kunne vi ikke have gjort uden Copenhagen Film Fund. Det er en drøm, der er gået opfyldelse at optage her. Her er nogle fantastiske locations. Arkitekturen og farverne er fantastiske i København og passede godt til den selvbeherskelse, vores hovedperson har.”

Fondens investering er ydet på baggrund af filmens budget, der viser et estimeret forbrug på 13,2 millioner kroner i København under optagelserne, hvilket omfatter udgifter til filmarbejdere, udstyr, forplejning, kulisser, hoteller osv. Under optagelserne i København var ca. 120 danske filmarbejdere beskæftiget med produktionen.


Copenhagen Film Funds direktør Thomas Gammeltoft udtaler:
”Det er en kæmpe glæde for fonden, at filmen er optaget on location i indre København, hvor Einar Wegener selv boede. ”The Danish Girl” har været på tale længe, men det blev først muligt at hente den hertil med realiseringen af Copenhagen Film Fund, hvor vi kunne hjælpe til med finansieringen. Det er altafgørende i dag, hvor film og tv-produktioner rykker derhen, hvor der er finansiering at hente.  Men nu lykkes det, og det betyder ikke blot ubetalelig international eksponering og branding til København og Danmark, men også at der i forbindelse med optagelserne skabes vækst og beskæftigelse. Og ikke mindst det sidste er grundlaget for fondens arbejde."

”The Danish Girl” har Oscar-vinderen Eddie Redmayne i hovedrollen som den danske kunster Lili Elbe/Mogens Wegener og svenske Alicia Vikander spiller hans kone, Gerda Wegener. Instruktøren Tom Hooper har tidligere vundet en Oscar for ”Kongens store tale”. 

​Mere om Copenhagen Film Fund

En rapport fra analyseinstituttet Copenhagen Economics bekræfter, at fondens investeringer er godt givet ud. Den viser, at for hver krone investeret i en produktion, får Greater Copenhagen mellem 3,5 og 6 kroner tilbage til området. Dermed har Fondens investeringer indtil nu understøttet værditilvæksten i regionen med mellem 100 – 160 millioner kroner.

Copenhagen Film Funds største bidragsydere er København Kommune og Region Hovedstaden, der fra 2013 – 2015 har støttet med henholdsvis 21,2 mio. kr. og 7 mio. kr.

Herudover finansieres fonden af otte sjællandske kommuner og en række private aktører og brancheorganisationer indenfor film- og tv-branchen i Danmark. Fonden har et budget på 35 millioner kroner til og med 2015​.

Kontakt


Liv Saalbach Holse, projektkoordinator
Mail: lsh@cphfilmfund.com
Telefon: +45 51325794

Thomas Gammeltoft, CEO
Mail: tg@cphfilmfund.com
Telefon: +45 40728842

Redaktør