Kystturisme Nordsjælland

​VisitNordsjælland står for en forsat udvikling af turisme af​ kyst, by og natur i Kongernes Nordsjælland. 

Der er ikke mange steder i Danmark eller i verden for den sags skyld, hvor du finder en så lang, næsten uberørt kyststrækning som i Nordsjælland, hvor kyst, natur og by smelter sammen, når det fungerer bedst. 

Kystens perler skal i den grad bevares og understøttes. Men med sit unikke potentiale kan destinationen sagtens få langt mere ud af kystlinjen. Så hvordan sikrer VisitNordsjælland international tiltrækningskraft og kontinuerlig turismeudvikling af kyst, by og natur i Kongernes Nordsjælland? Det er det, VisitNordsjællands nye kystudviklingsprojekt handler om.

​Produktudvikling af Nordsjælland

"Projektet lægger sig tæt op ad den nationale t​urismestrategi. VisitNordsjælland skal understøtte de projekter de fem VisitNordsjælland-kommuner allerede er i gang med. Og sætte nye i søen. For de penge Vækstforum har investeret i det nye projekt giver det os nu mulighed for at produktudvikle området. Der bliver ikke økonomi til at finansiere de løsninger, vi kommer frem til. Men vi kan hjælpe vores lokale kommuner og aktører på vej eksempelvis med ansøgninger til fonde", siger projektchef Bettina Kampmann.

Liseleje 11.jpg

​Brug historien

Gribskov Kommune har sat planer i værk for at tiltrække flere turister. En tænketank har tænkt nye tanker på turismeområdet, herunder ideen om en attraktion, der kan fortælle krigens fantastiske historie om mennesker, der satte deres liv på spil for at hjælpe andre og som altid vil knytte sig til Gilleleje og samle byen, kirken, havnen og stranden. 

Samtidig barsler byen med et storstilet New Nordic Coast-projekt – om et badehotel tæt på kysten. Halsnæs Kommune, der er polarforskeren Knud Rasmussens hjemstavn, arbejder på at få Danmarks arktiske center til at ligge i Hundested. Liseleje er i gang med at opgradere byen med hyggelige opholdsområder og bedre information.

"UNESCO-verdensarvstager, parforcejagtlandskabet i Jægersborg Dyrehave, Jægersborg Hegn, Store Dyrehave, Gribskov og nogle vejstrækninger imellem de to skove er nu vurderet til at have så enestående betydning for menneskeheden, at det bør bevares for eftertiden. I Kongernes Nordsjælland er det kulturlandskaberne Store Dyrehave og Gribskov vi kan være stolte af har fået titlen, men for at turisterne for alvor skal få glæde af området handler det om at gøre verdensarven til oplevelser", fortæller projektleder ​Bettina Kampmann.

Det basale skal fungere

I Humlebæk/Nivå er der skabt et netværk af aktører, der skal fremelske turismepotentialerne i Nivå og skabe bedre synergi af de mange Louisiana-gæster til glæde for andre fine turisttilbud i Humlebæk. Og for Hornbæk er der de kommende år fokus på større events som f.eks. uge 31 og World Cup i Beach Polo. Det vil tiltrække nye købestærke gæster, der stiller krav til flere attraktive produkter, som Ilse Jacobsens Kurbad er et godt eksempel på.

"Helt essentielt er det også, at infrastrukturen fungerer og at skiltningen og formidlingen er i orden. For det er beste​mt ingen selvfølge", påpeger Bettina Kampmann.

Samarbejde på tværs

Vigtigst af alt er det dog, at kommuner og aktører arbejder sammen om alle projekter, store som små. Og det kommer der i høj grad også fokus på i projektet for Vækstforummidlerne: "Kyst, by og natur – turismeudvikling i Kongernes Nordsjælland". 

Nordsjælland kan kun fortsætter sin turismevækst, hvis basisprodukterne er i orden, og de fysiske rammer fortsat udvikles,  f.eks. for lystfiskere, cykelturister, og at byerne har udendørs rammer, der får gæsterne til at blive her lidt længere. ​

Mere om projektet

Vækstforum Hovedstaden har investeret​ 3 mio. kr., og VisitNordsjælland følger op med 2 mio. kr. som medfinansi​ering i form af lønkroner.

​Kystturisme Nordsjælland sker i forlængelse af EU-projekterne Destinationsudvikling i Kongernes Nordsjælland samt EU-projektet Kystbyer i vækst, som er afsluttet i 2015 med konkrete potentialeplaner for kystbyerne: Humlebæk/Nivå, Gilleleje, Liseleje, Tisvildeleje og Hornbæk. 


Redaktør