Brenda fik trygheden og motivationen tilbage

​Diabetes og åreforkalkning gav anledning til både smerter og usikkerhed for Brenda Rasmussen.

Da 73-årige Brenda Rasmussen fik konstateret diabetes og åreforkalkning, sagde lægerne, at det ville styrke hendes kredsløb og minimere risikoen for genindlæggelser, hvis hun dagligt gik en tur på 45 minutter.

Men det var lettere sagt end gjort. For med forkalkning i benene kunne smerterne pludselig dukke op, og tvinge hende til at standse op - ligegyldigt hvor hun befandt sig.

-Det kunne f.eks. være lige udenfor et vindue – det er derfor de kalder det "vindueskikker-ben", smiler Brenda Rasmussen, der er bosat i Odense, og som nu heldigvis er ved at få has på problemet.

Brenda får opkald fra sygeplejerske 

Som én af de 15.000 borgere med kronisk sygdom, der deltager i det landsdækkende forskningsprojekt, Aktiv Patientstøtte, bliver hun nemlig jævnligt ringet op af en støttesygeplejerske.

Sygeplejersken coacher og hjælper hende med at sortere og nedbryde de udfordringer, hun oplever i forbindelse med sin sygdom. Og sygeplejersken kunne også inspirere i forhold til "vindueskikker-problematikken", som Brenda Rasmussen udtrykker det.

-Problemet var, at jeg altid havde godt med fart på, når jeg var ude og gå. Det var det, der udløste smerterne. I dag tager jeg det mere roligt, og kan så gå meget længere - og uden at blive mistænkt for at være vindueskikker, griner hun.

Det, at man kan fortælle om sin usikkerhed og sparre med sygeplejersken om ens sygdom, er nogle af de væsentlige årsager til, at Brenda Rasmussen er glad for den aktive patientstøtte.

-Det gør jo, at man ved mere om sin sygdom, og om hvordan, man skal håndtere den. Dermed bliver man også meget mere tryg ved situationen, end man ellers havde været, siger hun.

Redaktør