Lisbeth har fået mod på livet

​En række alvorlige sygdomme tog livsglæden fra Lisbeth Larsen, og fik hende til at overveje at gøre en ende på det hele.

Omkring jul sidste år så alting håbløst ud for 61-årige Lisbeth Larsen fra Hillerød.

En række forskellige sygdomme, herunder slidgigt, leddegigt og diabetes gav hende konstante smerter og betød, at hun altid var træt. Men det værste var, at hun mere og mere følte sig som en klods om benet på verdens bedste mand – ham, hun er gift med.

-Alt var bare sort og håbløst, og da vi ikke har børn, tænkte jeg, at det måske var bedst for min mand, hvis jeg slet ikke var her, fortæller Lisbeth Larsen.

Det eneste positive i perioden var Lisbeths regelmæssige psykologbesøg, den antidepressive medicin hun fik, og så det faktum, at hun nogle måneder tidligere havde takket ja til at deltage i det landsdækkende forskningsprojekt, Aktiv Patientstøtte.

Afgørende opringning

I Aktiv Patientstøtte bliver 15.000 borgere med kronisk sygdom, jævnligt ringet op og coachet af en sygeplejerske, der hjælper dem med at sortere og nedbryde de udfordringer, de oplever i forbindelse med deres sygdom.

Sygeplejersken anlægger desuden en helhedsbetragtning, der gør det muligt for hende at støtte i forhold til andre overskyggende udfordringer, som kan gøre det svært at håndtere et liv med kronisk sygdom.

Og nu ringede sygeplejersken lige i rette tid, og blev dermed et afgørende supplement til Lisbeths øvrige behandling.

-Vi havde jo talt sammen før, men nu fortalte jeg hende om mine tanker, og om min dårlige samvittighed overfor min mand. Hun lyttede, og spurgte ind, og det blev en meget lang samtale, som jeg er dybt taknemmelig for i dag, siger Lisbeth og fortsætter.

-Hun var med til at åbne mine øjne for andre løsninger, og fik mig til at indse, hvor mange mennesker, der ville blive kede af det, hvis jeg ikke var her mere. Selvom det ikke var en egentlig psykologsamtale, er jeg ikke i tvivl om, at den var med til at redde mit liv, siger Lisbeth Larsen, der nu har fået bugt med de mørke tanker, og dermed også kan bruge samtalerne i andre henseender.

-Britt, som sygeplejersken hedder, sætter nogle tanker i gang hos mig, og kommer f.eks. med forslag til, hvad jeg kan spørge lægerne om. Hun har kort sagt gjort det meget lettere for mig at håndtere mit liv med flere forskellige sygdomme, lyder det fra Lisbeth Larsen.

Redaktør