Til patienter

Har du modtaget en invitation til at deltage i forskningsprojektet Aktiv Patientstøtte, kan du læse mere om, hvad det betyder. 

 

Et ekstra tilbud – udover din behandling

Når du har en eller flere sygdomme, kan det være svært at overskue, hvad du selv kan gøre for at få det bedre. Du kan opleve, at du har mindre livskvalitet, fordi du kan ikke gøre de ting, som du gerne vil. Samtidigt bliver du måske indlagt igen og igen, fordi sygdom eller andre forhold bliver værre.

Aktiv Patientstøtte er et ekstra tilbud til dig - udover din behandling og dine kontrolbesøg. I boksen til højre kan du se en film om Aktiv Patientstøtte, som også ligger på hjemmesidens forside. Tryk i nederste højre hjørne for at se filmen i fuld skærm.

Det er ikke alle patienter, der kan få Aktiv Patientstøtte. En matematisk model udregner, hvem der kan få mest gavn af det. Disse patienter får et tilbud om Aktiv Patientstøtte. Du kan derfor ikke blive henvist til det fra din læge.

 

Telefonstøtte

I Aktiv Patientstøtte får du telefonopkald af en sygeplejerske i en tidsafgrænset periode. Sygeplejersken har fået en speciel uddannelse i at stille spørgsmål, så hun bedst kan støtte dig. Sygeplejersken kan hjælpe dig med at sortere i det, du synes, der er svært i livet med sygdom. Sygeplejersken kan også hjælpe dig med at afklare, hvad du selv kan gøre, og hvilke sundhedstilbud du kan få.

Ud fra hvad du har brug for og din livssituation, vil du og sygeplejersken sammen sætte mål for de udfordringer, som du gerne vil tale om i samtalerne. I vil fra gang til gang aftale, hvornår I skal tale i telefon sammen igen.

 

Når du er med i et forskningsprojekt

Når du deltager i Aktiv Patientstøtte deltager du også i et forskningsprojekt, som undersøger virkningen af støtten. Sygeplejersken vil derfor også informere dig grundigt om dette, og hvad det betyder for dig.

Ud af de 15.000 patienter der deltager i forskningsprojektet, deltager 4.400 patienter i en lodtrækning. Patienterne bliver opdelt i to grupper med 2.200 i hver gruppe. I den ene gruppe bliver du ikke ringet op af en sygeplejerske, men du kommer i stedet i en kontrolgruppe. Din rolle er meget vigtig – uanset hvilken gruppe du kommer i. Forskerne har brug for begge grupper for at se, om Aktiv Patientstøtte gør en forskel. Det er tilfældigt, hvilken gruppe du kommer i, når du deltager i lodtrækningen. Sygeplejersken kan ikke påvirke lodtrækningen.

Du kan når som helst fortælle sygeplejersken, hvis du ikke synes, Aktiv Patientstøtte er noget for dig.

 

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om Aktiv Patientstøtte er noget for dig, er du velkommen til at ringe til sygeplejerskerne i din patientstøtteenhed og spørge mere til projektet.

 

Redaktør