Siden 2001 har European Innovation Scoreboard (EIS) årligt udgivet en rapport, der vurderer, hvordan EU's medlemslande samt en række lande uden for EU præsterer på parametre, der knytter sig til forskning og innovation. Den fungerer som en guide til at udvikle lovgivning og initiativer, der styrker innovation og forskning på tværs af Europa.
Og der er grund til at klappe sig selv på skulderen, for Danmark har nu hevet guldet hjem og overgår andre ledende lande som Belgien, Finland, Holland og Sverige, der de sidste to år har ligget på førstepladsen.
Figur: Performance af medlemslandenes innovationssystemer
Kilde: EIS 2023 side 7
En anden rapport, der udkom samtidig, er The Regional Innovation Scoreboard (RIS), der sammenligner innovation og forskning på tværs af 239 regioner i 22 medlemslande, Norge, Serbien, Schweiz og Storbritannien. Også her skiller Danmark sig ud. Ud af de 239 regioner er Region Hovedstaden den mest innovative region.
Læs mere om den regionale rapport for Danmark.
Topplacering på flere parametre
Dykker man ned i rapportens indhold, fremhæver den de parametre, Danmark scorer højt på, og som har været med til at sikre guldet. Danmarks helt store styrker i forhold til forskning og innovation er på områder som:
- Forskningssamarbejde mellem den offentlige og private sektor.
- Internationale co-publicerede videnskabelige udgivelser.
- Livslang læring.
- Ph.d.-studerende fra udlandet.
- Udvikling af miljørelaterede teknologier.
Læs mere om grundlaget for Danmarks topplacering.
Innovation er nøglen til fremtiden
Rapporten sætter spot på EU og medlemslandenes indsats for at udvikle innovation gennem excellence, konkurrenceevne, åbenhed og talent.
I rapportens forord understreger Europa-Kommissionens konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, nødvendigheden i at investere i forskning og innovation for at sikre, at Europas digitale og grønne agenda bliver en succes.
Hun opfordrer ligeledes til, at aktører som virksomheder, forskere, investorer og lovgivere fortsætter med at samarbejde for gennem innovation at bane vejen mod en lysere fremtid.
Og man må sige, at hendes eget hjemland sætter et godt eksempel.