Chefens klumme: Fremtidens EU – en ny platform er dit talerør

​Nu kan EU’s borgere også være med til at forme fremtidens EU. The Conference of the Future of Europe er et post-Brexit initiativ, som blev forsinket af pandemien. Et græsrodsinitiativ, som alle kan deltage i!

Vent...
EU har åbnet en flersproget platform for Konferencen om Europas Fremtid, som officielt lanceres på Europa-dagen den 9. maj, og som løber frem til foråret 2022. Ideen er at give EU’s borgere mulighed for at bidrage til en debat om EU’s fremtid. Det er et godt forsøg på at give borgerne en stemme, som både bliver hørt og giver ejerskab til fremtidens Europa. Platformen inviterer til at dele en ide, deltage i et arrangement eller afholde et inden for forskellige emner - plus en rodekasse. Opfordring til at deltage er hermed givet videre. Den 28. april har 5966 deltaget. I Danmark er der indtil videre 224 antal arrangementer på listen. For mere info tryk her.

Og hvad kan man så forvente, at der kommer ud af det? I bedste fald får vi en engageret debat mellem et bredt og repræsentativt udsnit af europæere, som ønsker et demokratisk og fredeligt Europa i balanceret vækst og med en vigtig stemme i verden. Et EU, som borgere og samfund kan se en værdi i og være med til at arbejde for at styrke. I værste fald overtages debatten af højtråbende med anti-demokratiske meninger – dette forsøges dog at undgås ved et ”charter” for deltagelse, som tager udgangspunkt i europæiske værdier. Eller også bliver udbyttet bare for lille - det er jo ikke altid, at selv gode forslag bliver til noget. Ide-kassen er åben, og det bliver interessant og se, om momentum kan holdes.

Hos os FUP’er vi. Det vil sige, at alle initiativer tjekkes for Formål, Udbytte og Proces. Er FUP’en for Konferencen om Europas Fremtid klar? Er man både parat til at høre om borgernes forventninger til EU inden for emnerne og til forslag til ændret magtfordeling og institutionel opbygning? For det skulle nødigt give bagslag og gå ud over alt det gode, som sker på EU-plan. Trods pandemi er der mange ambitiøse aktiviteter i gang for at gøre Europa grønnere og mere digitalt. Det kan være svært at komme ud med de gode historier, om det EU gør af forskel for en forsker, en medborger, en kommune eller region. Læs med i dette nyhedsbrev for at få et lille indblik i vores mange aktiviteter, og hvor EU bidrager med fælles politik, fælles indsatser og konkrete samfundsløsninger gennem samarbejde på tværs af grænser. 

Og god Europa-dag den 9. maj!

Birgitte Wederking
@birwed (holdninger er personlige)Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor