Chefens klumme: At fortælle EU’s historie…

April 2015

Vi fastliggere i Bruxelles er hvert år beriget med nye skarpe hjerner, når de unge praktikanter og universitetsstuderende indtager Bruxelles for en stund og prøver kræfter med EU-arbejde.

Vi fastliggere i Bruxelles er hvert år beriget med nye skarpe hjerner, når de unge praktikanter og universitetsstuderende indtager Bruxelles for en stund og prøver kræfter med EU-arbejde. Det er kutyme, at jeg giver dem en introduktion til vores arbejde. Sidst jeg gjorde det, var det lige efter, at Rusland var gået ind på Krim, og krisen i Ukraine var røget endnu højere op på den storpolitiske dagsorden. Jeg kunne ikke dy mig for at fortælle om tiden før det indre marked og alle nutidens bekvemmeligheder ved åbne grænser, fælles identitet og fred inden for unionen. Dette med risiko for at virke både gammel og gammelklog – jeg kunne jo næsten være deres mor!

EU befinder sig i en identitetskrise og plages af voksende nationalisme, langvarig økonomisk krise, arbejdsløshed og en stigende utilfredshed med unionens politiske struktur. Hertil kommer uroen ved nogle af vores ydre grænser og vores globalt faldende betydning. Derfor er det særligt vigtigt at huske på, hvorfor vi har EU, og hvilke muligheder, EU giver os.

European Fund for Strategic Investments, Det Digitale Indre Marked og Energi Unionen er lige nu de helt store initiativer, der skal genoplive den positive europæiske ånd og synliggøre værdien af vores fælleskab og samarbejde. Så vi må håbe og arbejde på, at de holder, hvad de tolkes til at love. Italesættelsen skal helst resultere i en bro mellem "det er EU" og fremtidens Danmark med reelt indhold og reelle resultater i form af øget velfærd og velstand for europæerne.

Der er en EU-fortælling med mange positive gamle som nye aspekter, som vi ikke må glemme at bruge og videreformidle.

Birgitte Wederking

Redaktør