Chefens klumme: Brexits uventede EU-boost

​​Hver dag topper nyheder om EU i medierne. Der er rigtig meget om Brexit-farcen, ret meget om optakt til valg til Europa-Parlamentet, noget om Margrethe Vestagers seneste tiltag og lidt af hvert om vores medlemskab af EU, og hvad EU betyder for borgere og samfund.

Vent...

Mens vi lærer vores kandidater til Europa-Parlamentsvalget at kende, får vi indsigt i alt fra samarbejdets indre og ydre udfordringer til beskyttende konkurrenceregler og nødvendigheden af den fælles klimapolitik.

Brexit-kaos har overraskende haft den effekt, at EU-samarbejdet er blevet mere nærværende og konkret. Samtidig viser målinger, at flere danskere end nogensinde er tilhængere af EU.

På EU-topmødet den 22.-23. marts fyldte Brexit meget, men mødets konklusioner indeholder også andre emner. Europas fælles konkurrenceevne og tilhørende velstand bliver nævnt i relation til økonomi-, industri- og handelspolitik og med referencer til udbygning af det indre marked, mere fælles forskning og et bedre erhvervsklima for mindre virksomheder.

Klimaændringer er et selvstændigt punkt, hvor den globale indsats understreges for at tackle klodens fælles udfordringer. Konkret vil EU komme med en ambitiøs klimastrategi, som både fremmer europæisk konkurrenceevne og sikrer en socialt afbalanceret omstilling.

Endeligt indeholder mødereferatet beslutninger om de fælles eksterne relationer. Det handler om det kommende topmøde mellem EU og Kina, forholdet til Rusland og mobilisering af katastrofeberedskab til Afrika. Meget aktuelt, meget nærværende og meget forgrenet.

Så mens vi venter på nyt fra det britiske parlament, fylder EU-tilhængere Londons gader, virksomheder opbygger nødlagre og toldpersonalet er sendt på efteruddannelse. EU er garant for fred og demokrati, men værdien af det europæiske samarbejde bliver også sat i perspektiv, når vi bevidner konsekvenserne ved at forlade klubben. TBC!


Birgitte Wederking
Direktør
@birwed (holdninger er personlige)


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor