Chefens klumme: Byernes fællesskab

Fælles udfordringer – fælles løsninger – gensidig inspiration … også for byer og borgere i en krisetid. Mens det muliges kunst råder, forbereder vi os alle til en ny-normal hverdag med store forandringer og muligheder for læring. 

Vent...

I en mail fra en repræsentant fra den franske by Lille, bliver jeg spurgt, hvordan vi planlægger åbningen af vores kontor post-covid, og hvad man gør i København. Repræsentanten vil gerne hente inspiration og benchmarke deres indsats over for andre europæiske byers. 

Jeg fortæller, at vi på vores kontorer i København og Bruxelles forbereder med værnemidler, indretning, rengøring, retningslinjer og tæt dialog med medarbejderne. Jeg finder en informativ hjemmeside på engelsk, hvor det danske politi beskriver planen for gradvis åbning af det danske samfund. Han kvitterer og siger, at det meget ligner den franske tilgang. Interessant at denne sammenligningsøvelse også er en del af netværket i Bruxelles. 

Byorganisationen Eurocities har samlet en del europæiske byers mangfoldige reaktioner på krisen. Overblikket viser fællestræk så som regler for at holde afstand til andre, anbefaling om brug af ansigtsmasker og omfattende rengøring. Alt naturligvis for at begrænse smittespredning, beskytte udsatte befolkningsgrupper og sikre sygdomsbehandling. 

Samtidig forsøger byerne at imødekomme befolkningens behov for at dyrke sport ved at tage udendørsfaciliteter i brug. Fra altaner opstår nye kulturelle initiativer for at holde humøret oppe og traditioner i ave. Kreativiteten og foretagsomheden blomstrer i forhold til innovative løsninger på shopping, kultur og samvær. 

Økonomisk hjælp til de nødlidende erhverv tager form af direkte støtte og undtagelser for udgifter til fx affaldsafhentning, parkering, ejendomsskat osv. Mon ikke byer og borgere inspirerer hinanden lidt også i denne tid?    

Snart skal vi tilbage til en ny-normal virkelighed – i faser, således det er sikkert og trygt. Vi skal nok lige vænne os til det. Perioden har været så lang, at kriseledelse er blevet til opmærksom distanceledelse og de nye arbejdsformer er næsten blevet hverdag. Situationen skaber samtidig et rum for refleksion og læring – det kommer jeg tilbage til. Stay safe!

Birgitte Wederking
Direktør 
@birwed (holdninger er personlige)


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor