Chefens klumme: Europa vil være bannerfører i den globale digitale udvikling

Europa-Kommissionen har netop præsenteret en ny europæisk datastrategi og en hvidbog om kunstig intelligens, som skal sikre både Europas globale konkurrencedygtighed og borgernes tillid til udviklingen.

Vent...

​Europas digitale fremtid er højt på dagsordenen. Data er blevet en værdifuld handelsvare, som bruges i forbindelse med kommunikation, varehandel, ydelser, teknologisk udvikling, sygdomsbehandlinger, effektivisering og meget mere. Algoritmer og datamodeller kortlægger og forudser vores adfærd og konsekvenserne af samme. Mængden af data stiger ligefrem proportionalt med bekymringerne om deres anvendelse, konsekvenserne for vores demokrati og for os som individer. Derfor skal Europa være en global digital leder på den rigtige måde med udgangspunkt i europæiske værdier og vores gode industri og forskning. 

Med det som afsæt har Europa-Kommissionen fremlagt en hvidbog om kunstig intelligens og en europæisk datastrategi. Digitale teknologier forbedrer vores liv, og EU vil sikre, at denne omstilling tager hensyn til alle borgere. Der skal være mulighed for valgfrihed i sikre omgivelser. Det lyder indlysende, men realiteten er, at få tech-firmaer har mange data og meget magt, ligesom ikke alle systemer tager udgangspunkt i borgernes sikkerhed. Derfor lægger EU op til at se på vores digitale fremtid med fokus på: 
teknologi, der tjener folket
en fair og konkurrencedygtig digital økonomi
et åbent, demokratisk og bæredygtigt samfund

Og det koster noget at udføre tænksom udvikling. EU-programmer som Digital Europe, Connecting Europe Facility og Horizon skal støtte digital udvikling og investeringer. Udover pengene vil der komme ny lovgivning, diplomatiske øvelser og handelsaftaler til at sikre konkurrence og udvikling på lige vilkår. EU’s Indre Marked udvides med et marked for data, som med omtanke skal bruges til innovation og vækst. Der er et stort potentiale i at samkøre store datamængder og nye teknologier til at forbedre vores klima, fødevareproduktion, energiforbrug, velfærd m.v., og det skal europæiske aktører være med til! 

I forbindelse med datastrategiudspillet skrev Europa-Kommission: 
”Europa har alt, hvad der skal til for at føre an i denne nye dataøkonomi: Verdens stærkeste industrigrundlag, hvor SMV'er er en vigtig del af erhvervsstrukturen, teknologierne, færdighederne, og nu også en klar vision” – det er bare om at følge med, engagere os, lægge meter af fibernet og uddanne en masse IT-specialister. 

Birgitte Wederking
Direktør 
@birwed (holdninger er personlige)


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor