Chefens klumme: Folkets stemme, EU's styrke

EU rækker mere ud til borgerne og håber, de vil tale med i debatterne om Europas fremtid. Endnu flere skal inddrages i skabelsen af de nye løsninger for den grønne omstilling gennem konferencer, kommunikation og missioner. 

Vent...

Her på kontoret forsøger vi at kommunikere EU-stof og gøre mulighederne for påvirkning og projektdeltagelse relevante og nærværende for vores medlemmer og virksomheder i Østdanmark. Der kommer rigtige produkter ud af anstrengelserne, som lidt længere nede af værdikæden er til gavn for borgere og samfund. Men at skabe dialog med borgerne og den brede offentlighed er ikke et fokus, vi har.
Der er heldigvis andre i EU-systemet, som arbejder på at opbygge stærkere borgernære relationer og dedikeret borgerengagement. 

Det er ikke første gang, vi hører om Borgernes Europa, eller at EU skal tættere på borgerne. Post-Brexit refleksioner har pustet nyt liv i debatten. EU’s seneste initiativ med Konferencen for Europas Fremtid (the Future of Europe) rækker ud til borgerne. Målet er at lancere konferencen på Europa-dagen den 9. maj 2020 for at give europæerne en styrket stemme i samtalen om, hvad EU gør og skal gøre. Der er lagt op til en debat med os europæere, som afsluttes med en fælles deklaration i starten af 2022.

Den åbne dialog organiseres omkring store temaer og udfordringer, hvor man fra EU-institutionernes side vil lytte til borgernes bekymringer og ideer om politikker og processer. Der er lagt op til, at man vil tage en lang række kommunikationsplatforme i brug for at nå ud til så mange som muligt. Mange gode kræfter vil bidrage – blandt andet vil alle EU-kommissærer rejse til samtlige medlemsstater for at se, tale og lytte.

EU vil forsøge at gøre op med sit noget bureaukratiske og tekniske ry og samtidig være åben over for tilpasning gennem debat. Det er en trend, som også ses i relation til EU’s urbane dagsorden og til det seneste oplæg til de forskningsbaserede missioner om klima og bæredygtige byer og den stort annoncerede Green Deal. Eksperter har tænkt tanker om, at 100 byer skal gå foran for at blive klimaneutrale i 2030. Vi borgere er jo både brugere, forbrugere, producenter og ejere, som har en stor rolle at spille i klimaomstilling for at forbedre økonomi og miljø. 

Samtidig har klimaengagerede unge mennesker både fået megafoner og tilhørere fra hele verden, fordi de sætter klimabeskyttelse før landegrænser og særinteresser. Her er det vores fælles klodes fremtid, som er i centrum.

Det er en ny og stærk dynamik over det borgerinddragende engagement, hvor EU er godt positioneret til at være en samlende kraft med store ambitioner, som kan inspirere resten af verden. 

Birgitte Wederking
Direktør
@birwed (holdninger er personlige)


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor