​​​​​​

Chefens klumme: Sammenhold i sorgens stund

​Den forfærdelige krig i Europa har fået EU til at vise nye sider af sig selv, og situationen kræver handling på mange områder. At energipolitik er sikkerhedspolitik, er igen blevet tydeligt. Og så skal danskerne til stemmeurnerne om forsvarsforbeholdet

Vent...

​Vi havde glædet os til at komme på kontoret efter meget lang tid på hjemmekontorerne. Det er godt, men glæden over, at pandemien endelig ser ud til at være på retur, er overskygget af den uhyggelige situation i Ukraine. Den russiske invasion af et selvstændigt land betyder, at vi igen har krig i Europa. Jeg husker nok den kolde krig med alt, hvad det medførte, men jeg havde ikke troet, at vi igen skulle se krig, hvor en invaderende fremmed magt med våben i hånd forårsager død, sorg, frygt og ustabilitet.

Til Putins del-og-hersk-tilgang har EU svaret med fælles front og solidaritet. Putin troede, han kunne splitte Vesten, men tværtimod har Vesten vist fælles fodslag, handlekraft og sammenhold. Lad os håbe, at denne beslutsomhed varer ved. Frihed, demokrati og retfærdighed vil sejre.

Mange bidrager til situationen på forskellige måder. En afledt konsekvens af krigen er, at vi i fællesskab skal sikre en bæredygtig omstilling, som gør os uafhængig af russisk gas. Vi må indrette os anderledes, så vi får energi fra interne eller eksterne "demokratiske" kilder. Det kræver forskning og teknologisk udvikling og store ambitioner på kort såvel som længere sigte. Den nye situation kan påvirke budget og prioriteter i forhold til forsvar, forsyningssikkerhed, flygtningestrømme, grøn omstilling samt digitalisering og derfor også vores arbejde med at se muligheder for vores medlemmer.

Gode relationer er nøglen til tillidsfuldt samarbejde. På kontoret er vi godt i gang med at genopbygge relationer uden skærme. Vi planlægger at mødes med mange af vores medlemmer og supplerer med diverse online platforme med henblik på generel kapacitetsopbygning. I Bruxelles er relationer altid vigtige for at være på forkant med udviklingen, og der skal også lidt olie på tandhjulene. Vi ser frem til samarbejdet med den nye bestyrelse og til det kommende strategiarbejde, som skal lægge linjerne for de kommende års aktiviteter. ​​

Birgitte Wederking

@birwed (holdninger er personlige)


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor