Chefens klumme: År 2023 - hvad vi ser ind i

​EU arbejder på at finde fælles løsninger på de sammenhængende kriser, som verdenssamfundet står over for. Der arbejdes på højtryk for et grønnere, sikrere og friere Europa, og der er brug for, at vi fortsat aktivt deltager i det europæiske samarbejde for at lykkes.

Vent...

Vi på Greater Copenhagen EU Office gik ind i 2023 med en ny strategi for 2023-2030. En strategi med en klar og stor vision samt et holdbart og rummeligt design, som passer til tidens muligheder og risici. Gennem konkrete handlinger skaber vi værdi for vores ejerkreds og i resten af Europa, hvor der heldigvis er mange, som gerne vil samarbejde med os og vores bagland.

Vi er gået ind i et år, hvor man taler om polycrises - et begreb for kriser, som påvirker hinanden, og hvor sammenhængende udfordringer kræver sammenhængende løsninger. Da verdens ledere samledes i Davos til World Economic Forum var det under overskriften "Cooperation in a fragmented world" og med en frygt for, at sammenhængskraften er udfordret, og at risikovurderinger skal blive til virkelige katastrofer.

Globalt som i EU er det i fokus. Med overgangen til det nye år blev EU-formandskabs-depechen givet videre til vores naboland Sverige. Den svenske regering planlægger både krisestyring og lovgivning i de seks måneder, de sidder i formandsstolen. Statsminister Ulf Kristersson nævner konkret behovet for grøn og digital omstilling, og at europæisk forskning og innovation er nødvendig for, at EU kan konkurrere globalt. Han fremhæver desuden, at "det svenske formandskab vil arbejde for et grønnere, sikrere og friere Europa, for øget europæisk konkurrencedygtighed og for en stærk europæisk stemme i verden. For i dag og i fremtiden".

Året er således i gang i højt tempo. På Greater Copenhagen EU Office hjælper vi universiteter, kommuner, virksomheder og regioner med at finde det givende i udsyn og holistisk tilgang i regi af EU. Det er min oplevelse, at der er en stadig større interesse for at bruge EU-medlemskabet til netop det.

At vi skriver 2023 betyder også dansk medlemskab af det europæiske samarbejde i 50 år. Et samarbejde, som har udviklet sig og vokset på de fleste områder. Og selvom bagtæppet er dystert, skal vi holde fast i at se fordele i det, vi kan sammen i verden. Vi ser frem til at kunne bidrage til en positiv udvikling gennem positionering, hjemtag, kommunikation og kapacitetsopbygning om indsatser inden for grøn omstilling, sundhed og digitalisering - områder, hvor EU og Danmark har mange sammenfaldende dagsordener. Vi ser også frem til samarbejdet med jer allesammen og til stadighed til at gøre en forskel.

 

Birgitte Wederking
@birwed (holdninger er personlige)​​​​​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor