EU-støtte til helende, blå stamceller

Stamceller fra fedtvæv kan have helende effekt andre steder i kroppen, har professor Søren P. Sheikh og hans kollegaer bevist. Nu arbejder han med sin virksomhed Blue Cell Therapeutics på en metode til at udvinde en særlig, effektiv type stamceller, så behandlingen kan blive endnu bedre – og det har EU støttet med 400.000 euro. 


Vent...

​En særlig type stamceller er særligt effektive til at hele steder i kroppen, der har problemer. Blå celler kalder virksomheden dem. Billedet er ikke fra Blue Cell Therapeutics.

​Der er mange kroniske sygdomme, som vi i den vestlige verden behandler med en tablet, der midlertidigt kan afhjælpe symptomer eller fjerne smerte. Men kroppen har faktisk mulighed for at hele sig selv, hvis man trykker på de rigtige knapper, fortæller direktør i den københavnske virksomhed Blue Cell Therapeutics, Søren P. Sheikh, der også er overlæge på Odense Universitetshospital (OUH) og professor ved Syddansk Universitet (SDU).

"Man har selv nogle specielle celler i forskellige typer væv, som vi kan samle og isolere. Når man giver dem tilbage til det sted, der har et problem, så frisætter de en masse stoffer, og så går kroppen i gang med at regenerere og reparere skaderne," fortæller han. Søren P. Sheikh har sammen med sine kollegaer brugt denne metode til bl.a. at behandle impotens hos mænd, der har haft prostatakræft. I forsøgene oplevede over 60 procent af de behandlede mænd at få potensen tilbage.

Efter de vellykkede forsøg opdagede Søren i celleprøver fra patienterne, at en særlig type stamcelle var utroligt effektiv. Jo flere af den type, der blev injiceret, jo bedre blev resultaterne. For at kunne finde en metode til effektivt at kunne udvinde denne type celle, som bliver kaldt blå celler, startede Søren Sheikh virksomheden Blue Cell Therapeutics, for som han siger: "Hvis man kan udvinde det dobbelte antal af blå celler, kan man hjælpe dobbelt så mange." Det er udviklingen af denne metode, som Eurostars har støttet.

Snuden i sporet og hjælp fra GCPHEU

Eurostars er et EU-program, der støtter projektudvikling i virksomheder i de tidligere stadier – fra valideret teknologi til prototype. Det er også et af de programmer, som man kan blive matchet til gennem Greater Copenhagen EU Office's virksomhedsservice CopenVirk. Netop Eurostars var oplagt for en virksomhed som Blue Cell Therapeutics, der på baggrund af spændende forskningsresultater og nye opdagelser, var klar til næste skridt. Mulighederne i de forskellige programmer blev drøftet i en indledende matchsamtale, og dernæst har GCPHEU betalt det eksterne konsulentfirma Innovayt for et valideringsmøde, mødereferat og udarbejdelse af projektskitse.

"Som forsker har man snuden i sporet og fokuserer på sin forskning, så det har været en stor hjælp at blive matchet til relevante programmer og få viden om mulighederne. Det har været et rigtig godt samarbejde," fortæller han.

400.000 euro og nye, gode samarbejdspartnere

EU-programmet honorerede Blue Cell Therapeutics med 400.000 euro og høj score, der gjorde, at de blev rangeret som nr. 17 ud af 400 ansøgninger. Men det er ikke kun den danske virksomhed, der fik noget ud af ansøgningen. For at kunne søge Eurostars skal man mindst have én international partner, og derfor fandt de et svensk selskab, der arbejder med at isolere celler med lyd.

"Det var kun, fordi der var det krav, at jeg fandt denne her gode partner. Nu har vi et rigtig godt samarbejde, og det er næsten vigtigere end pengene," fortæller Søren, der understreger, at der er mange andre gevinster ved, at projektet blev godkendt:

"Udover at man får nogle penge, som gør, at projektet kan blive til noget, så er det også en blåstempling af hele selskabet og måden, vi tænker på. Den høje score betyder enormt meget for vores omdømme, når vi skal rekruttere nye medarbejdere og have andre investorer med om bord."

Ekstremt motiverende med en ekstra dimension

Ansøgningen til EU var dog ikke hans første erfaring med en EU-ansøgning. På SDU har han tidligere været med i et Horizon 2020-konsoritum, hvor han selv udarbejdede den store ansøgning.

"Som forsker skriver man ansøgninger hele sit liv, så man kan næsten kalde det en spidskompetence. Men når man skriver ansøgninger til sin forskning, skriver man primært om videnskaben. I EU-ansøgninger skriver man også meget om, hvad man får ud af videnskaben. Det har været utroligt godt, fordi man ser sin forskning i en samfundsmæssig sammenhæng; kan det her skabe job, eller kan det her lindre lidelser. I forskningens verden er det primære formål ofte er at skabe ny viden, men her har man en ekstra dimension, og det er ekstremt motivende," siger Søren Sheikh.

Næste EU-ansøgning er allerede i støbeskeen

Ansøgningen til Eurostars har givet mod på at søge flere midler, og faktisk er Blue Cell Therapeutics allerede i gang med at lægge an til at søge det noget større EU-program EIC-Accelerator, som støtter opskalering af ens prototype og udbredelse til det internationale marked. Dette program kan give mellem 4 og 18 millioner kroner i støtte. Du kan læse mere om de mest relevante EU-programmer for virksomheder her.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor