En europæisk fremtid for kunstig intelligens

​Repræsentanter fra den danske industri og forskning mødtes på DTU’s High Tech Summit den 31. oktober 2019 til en diskussion om, hvordan vi i Europa sikrer, at udviklingen og brugen af kunstig intelligens og robotteknologi både er sikker og konkurrencedygtig. 

Vent...

​Kunstig intelligens og robotteknologi var højt på dagsordenen til DTU's årlige konference High Tech Summit den 30.-31. oktober 2019. 

Her afholdt Greater Copenhagen EU Office et event i samarbejde med DTU og RoboCluster, der satte fokus på EU's kommende offentlige-private partnerskab om kunstig intelligens og robotteknologi, som skal implementeres under Horizon Europe og Digital Europe Programme (2021-2027).

Europa-Kommissionen har anmodet de to organisationer Big Data Value Association (BDVA) og euRobotics om bl.a. at definere, hvilke forskningsbehov et partnerskab skal adressere. Dr. og professor Ulrich Löwen, der har deltaget i øvelsen, præsenterede de to organisationers retning for partnerskabet.

MEP: Vi skal huske den etiske dimension

Karen Melchior, der er Medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre, indledte diskussionen med en keynote-tale, der adresserede behovet for, at EU fastsætter etiske regler, der skal guide udviklingen og reguleringen af kunstig intelligens i Europa.

Kunstig intelligens har potentiale til at transformere, hvordan vores samfund og hverdag fungerer, og derfor er det afgørende, at teknologien er gennemsigtig, uden bias og har mennesket i fokus, understregede Melchior.

"Når det kommer til kunstig intelligens, er der flere fremtidsscenarier, der er tilgængelige for os. Jeg vil have en fremtid, som er europæisk og har mennesket i centrum. Vi skal ikke blot kopiere, hvad andre gør, men udvikle bedre og mere sikker teknologi", sagde Karen Melchior.

Anbefalinger til forskningsdagsordenen

I Europa er der stor mangel på folk med kompetencer inden for kunstig intelligens og robotteknologi. Det var der stor enighed om blandt de danske deltagere fra hhv. DTU, SDU, Mobile Industrial Robots og RoboCluster.

"I Odense har vi uddannet et stort antal talenter i robotics, og det har vi set værdien af. Det skaber fundamentet for, at nye firmaer kan blive skabt, for de har brug for talent og gode eksempler for at blive inspireret", sagde Niels Jul Jacobsen, der er grundlægger og CSO Mobile Industrial Robots.

Derfor er det afgørende, at vi investerer i uddannelse og opbygningen af en talentbase, som europæiske virksomheder kan rekruttere fra, så vi sikrer, at EU kan konkurrere på lige fod med lande som Kina og USA, der er førende inden for området.

Brug for mere grundforskning

Thomas Bolander fra DTU Compute fremhævede, hvordan vi i Europa bør trække på andre videnskabelige discipliner og integrere viden om menneskelig kommunikation, tale og socialkodeteori, som vi kender fra sociologi, for at imødegå nogle af de opmærksomhedspunkter, som Karen Melchior skitserede.

"Det her kræver en langsigtet indsats, og der er brug for meget grundforskning. Vi bliver nødt til at investere i grundforskning, for vi kan ikke bare tage de eksisterende elementer fra kunstig intelligens og robotteknologi og kombinere dem", sagde Thomas Bolander.

Danske værdier kan blive en styrkeposition

Deltagerne i panelet fremhævede, at vi i Danmark har et godt udgangspunkt for at håndtere nogle af de samfundsmæssige udfordringer, som udbredelsen af kunstig intelligens medfører. Danske værdier som tillid, samarbejde og demokrati er relevante for udviklingen af nye teknologier. Derfor bør de tænkes ind i tilgangen til kunstig intelligens, også når det kommer til håndtering og deling af data.

Et budskab der gik igen blandt deltagerne var, hvor vigtigt det er at formidle tydeligt til både virksomheder og forbrugere, hvad der kan vindes ved at dele data. 

Øget adgang til data spiller en central rolle for europæiske virksomheders konkurrenceevne. Men datadeling kræver tillid, og det er noget vi er gode til i Danmark, som man kan lade sig inspirere af på europæisk niveau.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor