Helen Glindvad Kristensen er arkitekt hos Ejendomscentret i Gladsaxe Kommune og projektleder på opførslen af den nye og innovative institution. I starten af juni havde vi på Greater Copenhagen EU Office inviteret Helen til at tale på vores nordiske EU Green Week-arrangement i Bruxelles om cirkulært byggeri.
Og hvem bedre til at tale om netop det end Helen og Gladsaxe? I opførslen af det nye børnehus bruger de nemlig et væld af materialer som fx tagsten, træspær, stålfacadeplader til cykelstativer, lamper og hele 6.000 ton nedknust beton og 60.000 mursten fra den nedrevne Gladsaxe Skole.
Det nye børnehus hedder - meget passende - Svanen og bliver bygget på samme grund som den tidligere skole. Materialerne udvælges grundigt, så man sikrer, at de kan holde længe og ikke indeholder skadelige stoffer.
Brugen af de genanvendte materialer gør, at affaldsmængder og CO2-regnskabet reduceres, og selvom det kan lyde dyrt at "høste" de gamle materialer, så sparer byggeriet mange penge på ikke at skulle betale affaldsafgifter og skaffe sig af med materialerne, fortæller Helen.

Byggepladsen, som den så ud i slutningen af juni måned. Billede: Helen Glindvad Kristensen
Komplekst, men spændende arbejde
At bygge en både cirkulær og svanemærket integreret institution er et komplekst arbejde, fortæller Helen Glindvad. Der er mange ting at tage højde for som indeklima og miljøproblematiske stoffer. Der er krav til dagslys og ventilation, udearealer, vedvarende energi, affaldssortering og meget mere.
"Men det væsentligste er, at vi får en bygning, hvor børn og medarbejdere kan have en funktionel og god hverdag, der både danner rammen om sundhed og trivsel," fortæller hun.
Arkitektfirmaet Lendager har tegnet projektforslaget til Børnehuset Svanen i samarbejde med Niras, mens Ason opfører byggeriet i totalentreprise med Sweco Architects som projekterende. Man forventer, at den kan indvies til efteråret.
Helen Glindvads rolle er blandt andet at sikre, at bygningen får alle de funktioner, som Gladsaxe Kommune skal bruge. Derudover har hun været med til at udvælge materialerne i samarbejde med arkitektfirmaet, og så sikrer hun, at inventaret er funktionelt, har en god holdbarhed og ligesom bygningen selv ikke indeholder skadelige stoffer.
Ny og gammel viden
Gladsaxe Kommune har allerede fem svanemærkede børnehuse, men Svanen bliver Danmarks første cirkulære byggeri, der får miljømærket. Derfor har byggeprocessen også været en rejse udi ukendt land. Tidligere har Helen selv tegnet børnehuse og tager meget af den erfaring med i det nye arbejde.
"Vi trækker på en masse viden fra tidligere, som vi tager med ind i det her projekt. I mellemtiden lærer vi nye ting, nye produkter at kende og skaber andre processer i forhold til materialerne. Vi skal selvfølgelig bruge det, vi ved, men også være nysgerrige og lære noget nyt."
Nordisk samarbejde
På Green Week-arrangementet den 2. juni holdt repræsentanter fra de nordiske hovedstadsregioner oplæg om forskellige lokale tilgange – og tiltag – inden for cirkulært byggeri. Og det giver ifølge Helen god mening at vise hinanden, hvordan man arbejder med byggeriet.
"Jeg mener, at nordisk samarbejde er meget væsentligt, fordi man har tilnærmelsesvis de samme standarder i bygningsreglement og miljø. Det gør, at vi kan helt sikkert have gavn af samarbejde og vidensudveksling," siger hun og afslutter:
"Derfor var det også en god mulighed for mig at tale på EU Green Week og dele vores oplevelser med cirkulært byggeri i Gladsaxe Kommune".
Hvis du vil høre mere om de nordiske hovedstæders cirkulære arbejde, kan du se hele webinaret her.
Hvis du vil høre mere om din kommune eller regions muligheder for EU-projekter inden for cirkulær økonomi, så kontakt Jesper Blaabjerg Holm på jbh@cphoffice.eu.

Det begynder at ligne noget. Her et billede indefra Svanen i slutningen af juni 2022. Billede: Helen Glindvad Kristensen.