Hafnium Labs, der - som det latinske navn indikerer - ligger i København, blev grundlagt i 2016 og har på nuværende tidspunkt ti medarbejdere.
”Vi bruger computere til at regne på kemi i stedet for at gå i laboratoriet og lave forsøg,” fortæller Jon Christensen, da han bliver spurgt, hvordan man kort og godt opsummerer Hafnium Labs’ virke. Jon er en af to grundlæggere af virksomheden, der arbejder med såkaldt
computational chemistry.Vil sætte ny standard
Ved hjælp af computerberegninger forudser virksomheden fysiske egenskaber for molekyler og blandinger – og målet er at sætte en ny standard for, hvordan det gøres. Det er især blandingerne, der er Hafnium Labs’ spidskompetence.
Når man blander molekyler, får blandingen nogle nye fysiske egenskaber, f.eks. tæthed, fryse- eller kogepunkt, end molekylerne har hver for sig. Skal man f.eks. udvikle biobrændsler, ligger der et stort arbejde i laboratoriet med at undersøge molekylesammensætningens egenskaber, og hvordan materialet opfører sig i de store kemianlægs rør.
Men Hafnium Labs’ computeralternativ kan gøre det både billigere og hurtigere at fremstille grønne løsninger og medicin til alle. Med tanke på den seneste tid, hvor verden netop har set sig meget afhængig af hurtig udvikling af nye produkter, kan virksomhedens teknologi være med til imødekomme de akutte behov, der kan opstå.
Rutinerede EU-ansøgere
Hafnium Labs er efterhånden rutinerede i at indtænke midler fra EU ind i deres udvikling. De er allerede partnere i et engelskledet Eurostars-projekt, der afsluttes i år, og tidligere har de fået midler gennem EU’s SME-instrument. Som led i ansøgningsprocessen har virksomheden løbende fået rådgivning af Greater Copenhagen EU Offices
rådgivningsservice CopenVirk, der har hjulpet med at afklare mulighederne for EU-støtte.
For at kunne søge og få bevilling fra Eurostars skal man have mindst én anden, udenlandsk partner. Det kan være forskningsinstitutioner eller andre virksomheder. I dette projekt skal Hafnium Labs arbejde sammen med det hollandske firma SCM og udvikle en løsning, der kombinerer begge virksomheders metoder.
”Eurostars giver mulighed for at gøre noget, som vi ellers ikke ville kaste os ud i. Vi får mulighed for at bygge oven på det, vi kan, når vi arbejder sammen med andre virksomheder,” fortæller Jon Christensen om grunden til, at de endnu engang har prioriteret at søge om støtte fra programmet.
Eurostars-projektet har et samlet budget på i alt 5,2 millioner kroner, hvoraf programmet betaler 2,2 mio. kr. til Hafnium Labs.
Grundlægger af Hafnium Labs, Jon Christensen.