Juncker lancerer plan for uafhængig videnskabelig rådgivning

​Den 13. maj 2015 lancerede Kommissionsformand Juncker sin nye mekanisme for uafhængig videnskabelig rådgivning af Kommissionen. 

Mekanisme sikrer uafhængig videnskabelig ekspertise
Europa-Kommissionen gør allerede i dag brug af videnskabelig rådgivning eksempelvis igennem Joint Research Centre (JRC), eksterne eksperter og Horizon 2020 finansierede forskningsprojekter. Den nye mekanisme for uafhængig videnskabelig rådgivning skal således supplere de allerede eksisterende interne og eksterne rådgivningsredskaber.

Mekanismens overordnede formål er at sikre, at videnskabelig rådgivning er transparent og uafhængig af politiske eller institutionelle interesser samt samler beviser og indsigter fra forskellige discipliner og tilgange. Derfor foreslår Kommissionen en ny mekanisme, der via tæt samarbejde med nationale akademier og andre organer, koordineret af en ny High-Level Group of Independent Scientists vil trække på en bred vifte af videnskabelig ekspertise i Europa.

De næste skridt…

Mekanismen består af særligt to elementer:

  1. Struktureret/organiseret forhold til videnskabelige rådgivningsorganer i medlemslandene
  2. Etableringen af en High Level Group af topforskere

Kommissær for Forskning, videnskab og innovation Carlos Moedas skal over de næste måneder igangsætte processen om at udvælge medlemmer til High Level gruppen gennem et udpegningsudvalg. High Level gruppen skal bestå af syv medlemmer. DG Research & Innovation skal yde operational støtte til gruppen. Herudover skal det være muligt at give støtte til forskningsmiljøer for at forbedre samarbejdet inden for EU-politikområder. Forventningen er, at mekanismen træder i kraft til efteråret.

Baggrund

Det tidligere mandat for EU's videnskabelige rådgiver (CSA) Anne Glover ophørte med Barroso Kommissionen og blev ikke forlænget af Kommissionsformand Juncker. Derimod annoncerede Kommissionsformanden sit ønske om en ny mekanisme for uafhængig videnskabelig rådgivning af Kommissionen. Den nye mekanisme skal sikre, at Kommissionen opnår den bedste videnskabelige rådgivning, og skal efter planen træde i kraft i efteråret 2015.​

Redaktør