EU Green Week: København præsenterer, hvordan man bliver verdens bedste cykelby

I forbindelse med European Green Week i Bruxelles fortalte Københavns Kommune om, hvordan titlen som European Green Capital i 2014 har bidraget til at gøre København til verdens bedste cykelby.
Vent...

Under EU Green Week 2018 arrangerede Copenhagen EU Office den 23. maj sessionen ”Greening your city: Sharing learnings from the experience of European Green Capital and Green Leaf Award Cities” i Bruxelles. Sessionen blev arrangeret i samarbejde med byerne Bristol, Oslo, Mollet del Vallés og Torres Vedras, der alle er modtagere af Europa-Kommissionens prestigefyldte priser European Green Capital og Green Leaf Award. 

Stor interesse for bæredygtig byudvikling 

170 personer deltog i sessionen, der havde til formål at dele byernes erfaringer, udfordringer og resultater som European Green Capital og Green Leaf Award Cities. Hensigten var at inspirere andre byer til at hæve ambitionsniveauet for bæredygtig byudvikling og bidrage til at indfri globale klimamålsætninger. Der var stor spørgelyst blandt deltagerne, der engageret indgik i dialog med Anne-Marie Larsen, Project Manager, fra Københavns Kommune og repræsentanter fra de øvrige byer om deres erfaringer fra at have modtaget europæisk anerkendelse som European Green Capital eller European Green Leaf Award. 

Ved hjælp af inspirerende eksempler illustrerede by-repræsentanterne projekter og initiativer, der involverer borgere og lokale partnere til, i samarbejde med hinanden, at gøre deres by grønnere. Fokus var, hvordan vi kan forbedre bymiljøerne og skabe sundere og mere bæredygtige byer at bo i. På spørgsmålet om, hvilket område deltagerne anså som værende det vigtigste at inkludere i grønne by-programmer svarede 60 % mobilitet, 24 % affald & vand, 16 % energi og 12 % fødevarer og luftkvalitet. 

Verdens bedste cykelby

Derfor var interessen også stor, da Anne-Marie Larsen præsenterede, hvordan København er blevet verdens bedste cykelby. Politisk vilje til at investere i cykelinfrastruktur er nøglen til at skabe attraktive rammer for borgerne til at vælge cyklen som deres foretrukne transportmiddel. I en undersøgelse, som Københavns Kommune har lavet om borgernes grunde til at vælge cyklen, svarer 53 %, at de vælger cyklen fordi, at det er den hurtigste transportform. Det er altså ikke Paris-aftalens implementering, københavnerne tænker på, når de skal ud af døren om morgenen, men derimod, hvordan de hurtigst og nemmest kommer fra A til B. Positiv indvirkning på klima, sundhed og økonomi er afledte, men ikke uvæsentlige effekter af cyklisme.   

Næste European Green Capital

Nijmegen i Holland er European Green Capital i år og i 2019 overtager Oslo den grønne stafet. Oslo vil med afsæt i Paris-aftalens klimamål arbejde henimod at gøre Oslo til et område med næsten nul emission inden 2030. For at realisere visionen har Oslo udarbejdet et klimabudget, som skal bidrage til at realisere den ambitiøse målsætning. Oslos to hovedfokusområder er at demonstrere og implementere teknologier til kulstofopsamling og -lagring og nul emission mobilitet. 

Europæiske priser som European Green Capital og Green Leaf Award kan være katalysatorer for byers grønne omstilling og forstærke den politiske vilje til prioritere investeringer i bæredygtig byudvikling.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor