Kroatien skal sidde for bordenden i EU

​Fra den 1. januar 2020 til 30. juni 2020 varetager Kroatien formandskabet for det Europæiske Råd. Formandskabet fokuserer på fire hovedområder: et Europa, der udvikler sig, et Europa, der forbinder, et Europa, der beskytter og et Europa, der har indflydelse. 

Vent...

​Photo: Borna Filic

​Kroatien erklærede sin selvstændighed den 25. juni 1991. Derfor er Kroatien også et af EU’s unge demokratier, der opnåede medlemskab i 2013, og syv år senere er Kroatien nu klar til at varetage EU-formandskabet. 

Kroaterne overtager posten på et spændende tidspunkt, hvor både efterspillet for Brexit og de afsluttende forhandlinger for EU’s flerårige finansielle ramme (MFF) for 2021-2027 kommer til at havne på deres bord. 

Formandskabet er både en stor opgave og en ære, og der er ingen tvivl om, at der i Kroatien er stolthed over at have posten som EU-formandskabsland for første gang, skriver Danmarks Ambassadør i Kroatien, Christian Thorning i et indlæg i Jyllands-Posten.

Kroaterne ønsker forsat EU-udvidelse 

Kroatiens fokus vil være at sikre fred og stabilitet ved at indlede medlemskabssamtalerne med deres Balkan-naboer. Kroatiens premierminister Andrej Plenkovićs eget politiske fokus omhandler præcis dette, nemlig EU-udvidelse med landene på Vestbalkan. Plenković ønsker først og fremmest en åbning af medlemskabssamtalerne med Albanien og Nordmakedonien, hvor han i maj 2020 vil være vært for et topmøde i Zagreb om Vestbalkan. 

Kroatiens motto for formandskabet er: ”Et stærkt Europa i en verden med udfordringer”, som taler ind i deres fire fokusområder. Kroaterne vil støtte en afbalanceret, bæredygtig og inkluderende udvikling af EU, hvor der tages hensyn til forskelligartede behov i alle medlemslandene. 

Desuden vil det kroatiske formandskab tilskynde politikker, der styrker EU’s infrastruktur samt samler EU’s borgere gennem uddannelse, kultur og sport. Kroaterne vil ydermere fokusere på at udvikle Unionen, som et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed – og et område, der bygger på fælles værdier, demokrati og retsstatsprincippet.

Klimadagsordenen skal prioriteres 

Kroaterne skal også forholde sig til klimadagsordenen. Den nye EU-Kommission har netop præsenteret deres helt store slagnummer ”The European Green Deal”, der med 2050-målet skal gøre Europa til det første klimaneutrale kontinent i verden. 

Derfor bliver Kroaterne nu nødt til at finde ud af, hvordan man som formand for EU-rådet vil gribe så omfattende et projekt an med henblik på, at Rådet forventes at medvirke aktivt til, at EU leverer konkrete resultater. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor