LIFE-programmet er åbent for ansøgninger

​EU’s LIFE-program har ansøgningsfrister i juni og september. Derfor var 80 fagfolk samlet i Odense den 11. april for at lære mere om, hvordan man får EU-støtte til projekter om natur, miljø, klima og biodiversitet. 

Vent...

Den 11. april var omkring 80 fagfolk fra hele landet samlet i Odense for at dele erfaringer og få gode råd om ansøgning til EU's LIFE-program, der støtter ambitiøse projekter indenfor klima, natur og biodiversitet. 

Arrangementet blev afholdt af Miljøstyrelsen i samarbejde med Greater Copenhagen EU Office og de andre danske regionalkontorer i Bruxelles. Deltagerne kom fra kommuner, regioner, virksomheder og NGO'er fra hele Danmark.

LIFE-programmet har ansøgningsfrister i juni og september, og man kan læse mere om krav og muligheder på LIFE's egen side.

Hvis ens projekt bliver godkendt, kan man få finansieret fra 55 pct. til 60 procent af omkostningerne. I særlige tilfælde helt op til 75 pct. Man kan søge enten alene eller som en del af et partnerskab, og det kan være en fordel at lave sit projekt i samarbejde med en international partner – men det ikke et krav.

LIFE-ansøgning kræver tillid

En af oplægsholderne i Odense var Carsten Horup, som er naturmedarbejder i Vordingborg Kommune. Med sin præsentation af projektet Clima Bombina gav han deltagerne et praktisk indblik i, hvordan en LIFE-ansøgning kan se ud.

Clima Bombina handler om at beskytte vigtige bestande af padder, frøer og fugle ved at sikre deres levesteder på Knudshoved Odde, særligt når vandstanden stiger. I området lever vigtige bestande af især klokkefrø, strandtudse, løgfrø og grønbroget tudse, som har brug for beskyttelse af deres habitat. Projektet vil desuden kunne bidrage positivt til fuglelivet i området. 

Ansøgningen er gået videre fra første fase, så lige nu venter Vordingborg Kommune på svar på, om projektet kan få støtte fra LIFE. Men Carsten Horup havde flere gode råd til, hvordan man skriver en god ansøgning: Det er vigtigt at læse vejledningen fra EU grundigt, at skære ind til benet, når man skriver ansøgningen og at beskrive både truslerne, samt arternes og naturtypernes sårbarhedsstatus på EU-niveau.

Carsten Horup sagde også, at det er vigtigt at have gode stabile partnere, man har tillid til, at kommunalbestyrelsen forpligter sig på længere sigt, og at man afsætter de nødvendige penge til at skrive ansøgningen og få professionel rådgivning om formuleringen og det faglige indhold.  

Spildevand og klimasikring
Som en del af LIFE-workshoppen i Odense blev deltagerne delt op efter interesseområde, så de kunne diskutere projektidéer med hinanden og med konsulenterne fra regionskontorerne. Det førte til mange spændende samtaler om alt fra spildevand til klimasikring og naturgenopretning. 

Hos Greater Copenhagen EU Office glæder vi os til at arbejde videre med idéerne fra Østdanmark, så der kan laves endnu flere projekter, der kommer naturen, klimaet og ikke mindst borgerne til gode.

LIFE har lige nu tre aktuelle programmer, man kan ansøge hos:
Hvis ansøgningen handler om miljø eller ressourceeffektivisering, er fristen den 17. juni. Handler det om natur og biodiversitet er fristen den 19. juni, og handler det om klima, er det den 12. september, man skal skrive i kalenderen. Bemærk, at der er forskellige krav til de forskellige ansøgninger.

Har man spørgsmål om ansøgning til LIFE, kan man kontakte sit regionale EU-kontor. Hvis man hører til i Region Sjælland eller Region Hovedstaden kan man kontakte EU-konsulent Jesper Blaabjerg Holm på mail jbh@cphoffice.dk eller telefon 38665596.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor