Lejre og Københavns Universitet samarbejder om stort EU-projekt

​Hvordan skaber man et mere bæredygtigt fødevaresystem, hvor flere indkøber fødevarer fra deres egen region? Det skal det nye EU-projekt FoodSHIFT2030 finde svar på gennem ni laboratorier i hele Europa. Et af dem er ”Morgendagens Køkken”, som laves i samarbejde mellem bl.a. Københavns Universitet og Lejre Kommune.

Vent...

​Lejre kommune og forskere fra Københavns Universitet er netop begyndt at samarbejde om EU-projektet FoodSHIFT2030, som har fået 56 mio. kr. i støtte fra Horizon 2020. Målet for projektet er at sætte gang i en borgerdrevet omstilling af det europæiske fødevaresystem, som skal bidrage til at skabe en klimaneutral fremtid med fokus på lokal fødevareproduktion og mere plantebaseret kost. 

Der vil være ni laboratorier i projektet, og den danske del har fået navnet ”Morgendagens Køkken”. Her vil de fokusere på at styrke lokale fødevareproducenter og virksomheder, skabe bæredygtige professionelle køkkener og involvere borgerne i processerne. 

”Det er et helt centralt mål for os at sikre, at fødevareforbruget i byerne bliver mere bæredygtigt. Vi har et stort fokus på frugt og grønt, og hvis de små landbrug i vores opland kan producere og sælge flere fødevarer, vil det samtidig kræve flere hænder og skabe flere arbejdspladser. Det er en mere håndholdt produktion, og det er det, vi gerne vil stimulere”, siger Tina Unger, der er konsulent i Lejre Kommune. 

Derfor vil en del af projektet fokusere på at modne små og mellemstore virksomheder, der producerer fødevarer, så de i højere grad kan levere til både Københavnsområdet og resten af regionen. 

”Vi har fokus på offentlige og private køkkener, så vi i højere grad får forbindelser mellem land og by, for det kan også skabe en større grad af lighed og forståelse for, at landområder også har nogle ressourcer”, siger Tina Unger. 

Samarbejde med Københavns Universitet 

På Københavns Universitet (KU) er det lektor Christian Bugge Henriksen, der leder forskergruppen Klima og Fødevaresikkerhed, der koordinerer projektet, og Lejre ser det som en stor fordel, at de kan samarbejde med forskere på KU om at løfte arbejdet i FoodSHIFT2030. 

”KU har allerede erfaring med at lede sådan et projekt, og det er meget trygt for os at vide, at de er så dygtige på det område. Lejre har ikke været med i så stort et projekt før, så det er en vigtig hjælp, at vi kan ringe ind til deres regnskabsafdeling og stille spørgsmål. Ellers kunne man godt knække nakken på arbejdet. I stedet kan vi bruge kræfterne på at få tingene til at ske”, siger Tina Unger.

Forskerne på KU har en stor viden om bæredygtige fødevaresystemer samt erfaring med, hvordan man administrerer et EU-projekt. Samtidig har de et omfattende netværk på fødevareområdet, som kommunen kan trække på, og det har stor værdi. 

”Når man er en lille kommune som vores, så har man også en lille administration, hvor man ikke kan specialisere sig, så vi har alle sammen 27 kasketter på. Derfor har vi et behov for at have god kontakt til faglighed og viden, og det her projekt kommer til at udvide vores netværk”.

Bæredygtig madkundskab skal spredes

Udover Storkøbenhavn er der otte europæiske laboratorier i Athen, Avignon, Barcelona, Bari, Brasov, Berlin, Oostende og Wroclaw. Projektet er stadig i den helt indledende fase, og i slutningen af februar mødes alle deltagerne til et stort round table-møde i København, så de kan lære hinanden bedre at kende og udveksle visioner for hver deres dele af projektet. 

Som en del af programmet skal de også ud og besøge en københavnsk madskole.
”København har jo arbejdet med omlægningen til økologi i lang tid, så byen er et hotspot inden for bæredygtig gastronomi, og det er madskolerne et godt eksempel på”, siger Tina Unger.

Netop madskolerne er noget, som de gerne vil lade sig inspirere af i Lejre. Derfor arbejder de også på et pilotprojekt, hvor en lokal skole etablerer en have og et udekøkken, så de kan lære eleverne om bæredygtig madkundskab. Det er et arbejde, som skolen, lærerne og pædagogerne selv vil være meget involverede i, og Tina Unger håber, at de kan finde en model, som ikke behøver koste mange penge.

”De gode erfaringer, vi gør os, skal spredes ud til tre andre danske byer, så projektet ikke bare skaber forandring i de her labs, men også spreder erfaring ud til andre regioner og får en større effekt”. 

Samtidig tror de på at de midler og kontakter, de får gennem EU, kan skabe en endnu bedre kommune for borgerne i Lejre.

”Vi vil gerne have endnu mere energi ind i den udvikling, som allerede er i gang i Lejre. Vi er jo en bosætningskommune, hvor folk er rigtig glade for at leve, og sådan skal det blive ved med at være. I al vores udvikling skal vi tænke på, hvordan vi involverer borgere, virksomheder og landbrug i at sikre en bæredygtig udvikling i hele kommunen”, siger Tina Unger. 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor