​​​​​​​​Erik Stangerup, CCO i Lotus Microsystems​

Mikrochip-iværksættere modtager over 45 millioner kroner fra EU

​Scale-up’en Lotus Microsystems udvikler innovative mikrochips og elektroniske komponenter i en tid, hvor verden skriger på de kritiske dele. Med sig har de fået bevilget hele 46,5 millioner kroner fra EU, der skal sætte endnu mere fart i virksomhedens udvikling. 

Vent...

​​Ord som mikrochip og halvleder har de seneste par år fået plads i rigtig mange menneskers ordforråd - desværre af den kedelige grund, at den kraftigt stigende efterspørgsel har skabt verdensomspændende mangel på dem. Det forsinker produktion og levering af alt fra biler til computere, vaskemaskiner, spilkonsoller og telefoner.

Der er mikrochips i stort set al elektronik, og de er afgørende for, at et apparat kan fungere. Den lammende mangel, som vi oplever nu, viser helt tydeligt, hvor afhængig verdens produktionsapparat er af mikrochips og halvledere.

Derfor er det også blevet et varmt politisk emne, som statsledere drøfter verden over og søger at afhjælpe. I starten af året annoncerede Europa-Kommissionen for eksempel initiativet "The European Chips Act", der bl.a. gennem en stimuluspakke på 43 milliarder euro skal skrue op for tempoet i den europæiske produktion af mikrochips, som på nuværende tidspunkt kun tegner sig for ca. 10 procent af verdens samlede produktion.

Fra Ph.D.-studier til virksomhed

I Hvidovre kan man finde Lotus Microsystems, der er en ambitiøs scale-up med fart i fødderne. De udvikler netop denne eftertragtede type varer og har lige modtaget 6,26 millioner euro - svarende til 46,5 millioner kroner - fra EIC Accelerator, der er et af EU's store virksomhedsrettede programmer. To tredjedele af beløbet falder som investering gennem den europæiske investeringsfond og resten som udviklingsstøtte.

Virksomheden blev grundlagt for blot halvandet år siden i december 2020 af Yasser Nour, Ahmed Ammar, Hoa Thanh Le og Erik Stangerup. Rejsen startede dog med et fælles projekt på DTU i 2016, hvor virksomhedens videnskabelige fundament blev grundlagt af Yasser, Hoa og Ahmed, der på det tidspunkt var Ph.D.-studerende inden for forskellige discipliner, fortæller chief commercial officer Erik Stangerup.

"I rigtig mange elektriske apparater som fx smartphones og høreapparater er der ikke særlig meget plads, men vi har det problem, at den elektronik, der forbinder strømmen fra batteriet til kredsløbet, fylder rigtig meget, og teknologien har ikke ændret sig markant i 30 år. Det vil vi gerne lave om på," fortæller Erik og uddyber:

"Det er ikke muligt at komprimere den eksisterende teknologi mere – man er simpelthen nødt til at finde en ny metode. Det har Lotus Microsystems løst og udviklet en særlig proces, hvor vi kan lave en silicium-baseret komponent, der er meget mindre, har en bedre evne til at lede varme væk og kræver omkring 20 pct. mindre energi. Og det er mere bæredygtigt."​

Producent søger fabrik

Lotus Microsystems er det, man kalder en fabrik-løs producent. De udvikler selv komponenterne, ejer ophavsretten til produkterne, og kan lave skræddersyede løsninger, som passer perfekt til en bestemt kunde. Derefter kan Lotus Microsystems selv vælge hvilke fabrikker, der skal producere for dem. Og selvom det umiddelbart lyder meget smertefrit, så lægger Erik Stangerup ikke skjul på, at det er en svær branche at gå ind i:

"Det er verdens måske mest komplekse økosystem, man skal passe ind i. Det er en kapitalintensiv forsyningskæde, og man skal ikke tro, at man bare bliver komponentleverandør fra den ene dag til den anden. Man er nødt til at lave nogle partnerskaber med allerede eksisterende fabrikker, da det er så dyrt at bygge en ny fra grunden."

For at Lotus Microsystems' komponenter kan produceres i stor skala i Europa og på sigt være med til at sikre en større produktion på kontinentet, kræver det derfor også, at der etableres fabrikker, hvor dette rent faktisk er muligt.

"Vi vil jo meget gerne give noget tilbage, når vi nu har fået denne store tillidserklæring fra EU, så vi ser allerhelst, at produktionen i højere grad kan ligge i Europa," understreger Erik og fortæller, at de mange millioner fra EU skal bruges til et udviklingsprojekt:

"Vi skal lave en helt bestemt komponent, der kombinerer tre af vores patenterede teknologier, og som vil blive den mindste converter på verdensmarkedet. Det bliver et gennembrud. Lige nu findes den på koncept- og prototypeniveau, men vi skal bruge EU-midlerne til få gennemført den endelige udvikling og kommercialisering."

Stakåndet scale-up

Selvom Lotus Microsystems ikke har eksisteret særligt længe, så er der allerede 11 medarbejdere på lønningslisten, og Erik fortæller, at de forventer at være over tyve, når 2022 bliver til 2023.

"Vi er lidt stakåndede. Vi har sat rigtig meget i gang på samme tid, så vi løber ret hurtigt i øjeblikket. Men så ærgrer vi os forhåbentligt ikke senere over, at vi ikke fik gjort nok."

Lotus Microsystems har benyttet sig af Greater Copenhagen EU Offices virksomhedsservice CopenVirk, der hjælper innovative start-ups og SMV'er med at søge midler fra EU. EU-kontoret har hjulpet i ansøgningsprocessen og ydet tilskud til konsulenthjælp.​

 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor