P1 stiller skarpt på regionalt arbejde i Bruxelles

​Orientering Europa på P1 varmer op til Europa-Parlamentsvalg ved at fokusere på den regionale indsats i Bruxelles. De to første programmer omhandlede Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Vent...

Inden det bliver sommer igen, er der valg til Europa-Parlamentet næste år. P1-programmet Orientering Europa har hen over sommeren valgt at stille skarpt på den regionale indsats i Bruxelles med fem temaprogrammer. Udsendelserne kigger på, hvilken rolle EU spiller i kommuner, regioner, universiteter og for lokale virksomheder.

Medlemmer skal have mest muligt ud af EU-samarbejdet

Søndag den 8. juli sendte Orientering andet program i rækken, der handler om Region Hovedstaden. Direktør ved Copenhagen EU Office Birgitte Wederking kunne her sætte kroner og ører på kontorets arbejde.

– Der er den del, som vi er direkte involverede i, når vi rådgiver virksomheder, kommuner og regionen. Siden vi startede med projektudvikling i 2015 har vi taget over 200 millioner kroner hjem til dem. Vores universiteter er oppe i en helt anden skala. De er meget engagerede i Horizon 2020, som er EU's program for forskning og innovation. Til sammen har de taget over 2 milliarder kroner hjem siden 2014, fortæller hun i radioprogrammet.

– Overordnet set forsøger vi at sørge for at vores medlemmer får mest muligt ud af medlemskabet af den Europæiske Union, men også at de bidrager til det. Så vi arbejder både med interessevaretagelse for vores universiteter og vores hospitaler, og så arbejder vi med projektudvikling for vores 29 kommuner og for regionen inden for områder som sundhed, klima, cirkulær økonomi, digitalisering og transport, lyder det videre.

Match mellem lokale interesser og muligheder i EU

I det første program, der omhandlede ZealandDenmark, kunne teamleder Anna Wittenberg blandt andet fortælle om den ekspertviden, Bruxelles-kontorerne er garanter for.

– Vi arbejder allermest med projektudvikling og fundraising. Vi hjælper vores ejerkreds, så de kan hente viden og penge hjem til at støtte deres lokale udviklingsdagsordener. Vi matcher regionen og kommunernes ønsker med EU-mål og finder relevante EU-programmer. Det kan være et EU-mål om at fremme reduktion af CO2 eller få flere unge ud på arbejdsmarkedet. Vi hjælper så de sjællandske kommuner med i projekter med andre aktører ude i Europa, der står med de samme udfordringer, fortæller Anna Wittenberg i programmet.

– Og vi står i spidsen for en tværregional og national interessevaretagelse for Femern Bælt-forbindelsen. Vi har et tæt samarbejde med Hovedstaden i Greater Copenhagen og med vores tyske og svenske kolleger. Vi hjælper med at skaffe finansiering til jernbaneanlæg i tunnelen og den relaterede infrastruktur på Sjælland ved blandt andet at holde møder med Kommissionen og Europa-Parlamentet, forklarer hun videre.

Parlamentsvalg og gode eksempler

Herudover beskæftigede de to radioudsendelser med næste års Europa-Parlamentsvalg, hvor to sjællandske og to københavnske kandidater forklarer, hvad EU betyder for dem.

I Region Hovedstaden besøgte P1 virksomheden Corti, der med EU-støtte i ryggen har udviklet en kunstig intelligens, der kan opdage om en person har fået et hjerteanfald, så hjælpen kan komme hurtigere frem.

Og så besøgte programmet Solrød Biogas, der er en af de rigtig gode sjællandske eksempler på, hvad EU-penge kan gøre på lokalt niveau.

Hør hele programmet om Region Sjælland, der blev sendt den 1. juli.

Hør hele programmet om Region Hovedstaden, der blev sendt den 8. juli.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor