Nyt e-læringskursus i P-dialyse

​Kurset henvender sig primært til sygeplejersker på nefrologiske sengeafsnit, der plejer nyrepatienter i peritonealdialyse (P-dialyse). Det understøtter basisuddannelsen på området.

Vent...

Af Trine Kit Jensen

Det nye e-læringskursus afløser et tidligere kursus i P-dialyse og er udarbejdet i samarbejde med det nefrologiske afsnit på Rigshospitalet, der har fået sparring fra det nefrologiske afsnit på Herlev Hospital.  

Kurset består af en vidensbank og to cases. Efter et kort rids af P-dialysens historie, bliver kursisterne i vidensbanken præsenteret for P-dialyseanatomi og P-dialysefysiologi samt ultrafiltration. De bliver også introduceret til ekvilibreringstesten PET og kvalitetssikringsbegrebet Kt/V, lige som de fire forskellige former for P-dialyse bliver gennemgået. Derudover rummer vidensbanken fem korte videofilm, der demonstrerer, hvordan man i praksis gennemfører forskellige procedurer i forbindelse med P-dialyse.

I hverdagen på de nefrologiske afsnit kan vidensbanken fungere som et opslagsværk, sygeplejerskerne har mulighed for at trække på, hvis de fx får behov for at genopfriske en procedure eller har brug for hjælp til at dokumentere P-dialysen i Sundhedsplatformen. 

Cases om hydrering og peritonitis

De to cases i e-læringskurset omhandler hydrering og peritonitis.

Hos dialysepatienter er det vigtigt at observere hydreringstilstanden, fordi deres nyrer ikke kan regulere udskillelsen af væske. 10 spørgsmål om, hvordan man måler og vurderer hydreringen, er derfor en del af førstnævnte case. Derudover indgår øvelser i, hvordan man udregner ultrafiltration.

Casen om peritonitis tager udgangspunkt i en patient, der har ringet til sengeafdelingen, fordi han er bekymret over, at han har symptomer på peritonitis. Patienten får kontakt med en sygeplejerske, og undervejs er der spørgsmål og opgaver relateret til peritonitis, herunder de symptomer, der kendetegner bughindebetændelse. Se e-læringskurset Peritonealdialyse

E-læringskursus : Peritonealdialyse - åbner i Kursusportalen
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor