Spørgsmål og svar
Hvad får vi ud af at ansætte praktikanter?
I er med til at sikre dygtige håndværkere i fremtiden og et højt fagligt niveau i jeres virksomhed. Desuden kan I skræddersy jeres medarbejdere til virksomheden. Det gode match mellem elev og virksomhed betyder opdateret viden og inspiration til gavn for alle.
I Praktikpladsenheden samarbejder vi tæt med samtlige otte erhvervsskoler, der udbyder byggeanlægsfag, på Sjælland. Dette betyder, at flere skoler samarbejder om, at I kan få hjælp til at skaffe tilstrækkelige og egnede praktikanter. Kontakt
praktikpladsenheden@regionh.dk, hvis I ikke lykkes med at finde praktikanter.
Hvilke praktikanter og uddannelser tæller med i opgørelsen over ansættelser?
Elever, der går på en erhvervsuddannelse, tæller med.
Elever fra disse 15 uddannelser vil være mest relevant for jer som entreprenører:
- Anlægsgartner
- Brolægger
- Bygningsmaler
- Elektriker
- Glarmester
- Gulvlægger
- Kloakrørlægger
- Murer
- Smed
- Snedker
- Struktør (anlægsstruktør og bygningsstruktør)
- Tømrer
- Ventilationstekniker
- VVS- og kontorelever.
Elever fra andre uddannelser (udover erhvervsuddannelser) tæller ikke med i antallet af praktikpladser, der er sat som mål, for at I opfylder kravet.
I bør alligevel overveje, om I kan profitere af at hjælpe eksempelvis bygningskonstruktørelever og ingeniørelever, der kan indgå i de store byggeprojekter.
Tæller ledige med i opgørelsen over ansættelser af praktikanter?
I første omgang er svaret nej. Dog kan I aftale med bygherre om rekruttering af ledige i situationer, hvor alle muligheder for praktikanter er udtømte. Henvend jer til os, hvis I er i tvivl om, hvordan. Kontakt
praktikpladsenheden@regionh.dk.
Den regionale praktikpladsenhed arbejder tæt sammen med Kommunernes Rekrutteringsindsatser. Via samarbejdet kan vi sætte jer i kontakt med den rette medarbejder hos det rette jobcenter. Der er derfor mulighed for at få hjælp til at skaffe relevant ledig arbejdskraft, hvis I ikke kan finde elever på skolerne at ansætte. Kontakt
praktikpladsenheden@regionh.dk og hør nærmere.
Fleksible praktikaftaler
I kan indgå forskellige former for uddannelsesaftaler med eleven, som I ønsker at ansætte. Dette giver stor fleksibilitet i tilrettelæggelsen af praktikforløbet og giver ofte god mening i forhold til overholdelse af praktikantkravene.
Hvilke typer uddannelsesaftaler kan vi indgå?
-
Den almindelige uddannelsesaftale: Aftalen omfatter hele elevens uddannelse, altså samtlige praktik- og skoleperioder. Aftalen kan indgås, når eleven starter på grundforløbet eller efter endt grundforløb
-
Kombinationsaftale: Aftalerne indgås mellem en elev og flere virksomheder. Tilsammen skal aftalerne omfatte hele elevens uddannelse
-
Kort uddannelsesaftale: Aftalen omfatter et skoleophold og en praktikperiode. Aftalen kan forlænges. Se under "Restaftale"
-
Delaftale: Aftalen kan indgås med elever tilknyttet et praktikcenter (skolepraktik); den kan være af meget begrænset varighed og skal indeholde en praktikperiode. Se under "Restaftale"
-
Restaftale: Aftalen omfatter den del af uddannelsen, som eleven mangler at færdiggøre
-
Ny Mesterlære: Aftaleformen vedrører godkendte virksomheder, der ønsker det primære oplæringsansvar, især det første år, og kan uddanne eleven i et helt uddannelsesforløb. Eleven skal ikke på grundforløb, men tager grundforløbet i virksomheden.
Tilbage til toppen
Hvorfor skal vi ansætte praktikanter, hvis der ikke stilles krav til os?
Ansætter I praktikanter, er I på den korte bane med til at hjælpe en elev uden praktikplads. I får arbejdskraft til projektet, og på længere sigt bidrager I til, at der er den nødvendige faglærte arbejdskraft til at skabe vækst. Vi ønsker at hjælpe jer med at udnytte potentialet i jeres projekter for at uddanne eleverne igang med en håndværkeruddannelse, og vi vil derfor kontakte jer og fortælle om, hvordan I kan få gavn af mulighederne, som eksisterer.
Materialer til download