Jordemoder

​Herunder kan du se en film og læse om jordemødres hverdag i sundhedsvæsenet.

​​​​Film om jordemoder på hospital

Læs også Aino fortælle om at være jordemoder på et hospital​​

Som jordemoder på et hospital arbejder man med gravide og fødende, og skaber gode og sikre forløb for kvinden, parret og barnet. Jordemoderarbejdet er en kombination af viden og håndværk. I alle de forskellige opgaver er det vigtigt at være god til at kommunikere.

Forskellige arbejdsområder​

Man kan have sin egen jordemoderkonsultation, hvor man udfører forebyggende samtaler og undersøgelser. Der ligger jordemoderkonsultationer på de fleste hospitalet, men der ligger også jordemoderkonsultationer i nærområderne fx i sundhedscentre. Nogle jordemødre specialiserer sig og har specialkonsultationer med fx tvillinger, udenlandske kvinder eller overvægtige kvinder. Det er også jordemødrene, der hjælper den nybagte mor med at komme ordentligt i​ gang med amningen af det nyfødte barn. 

Jordemødre underviser også​​

En jordemoder kan undervise i fødselsforberedelse. Her taler man om fødslen,
smertelindring, det nyfødte barn og familiedannelse. Nogle jordemødre vælger at tage en efteruddannelse i ultralyd og kan derfor foretage nakkefoldsscanninger, vækstscanninger m.m.

Jordemødrenes arbejdstid?​​​​

Udover det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i graviditeten, er der vagterne på fødegangen. Kvinder føder hele døgnet, så derfor er der skiftende vagter på fødegangen i løbet af alle døgnets 24 timer. Nogle steder er der 8-timers vagter, mens der andre steder 12-timers vagter.

Hvem arbejder jordemødrene sammen med?​

Jordemødre samarbejder med social- og sundhedsassistenter​ om de normale fødsler og med læger om de komplicerede fødsler. Er der ukomplicerede rifter eller bristninger, er det jordemoderen, der syr disse sammen. Efter barnet er født, er det jordemoderens opgave at sikre, at kvinden og barnet har det godt. Desuden udfører jordemoderen en børneundersøgelse af barnet samt måler og vejer det. Jordemødre deltager også ved kejsersnit og tager imod barnet, umiddelbart efter lægen har taget det ud af maven.

Hvad sker der, hvis tingene ikke går, som de plejer?​

Går en fødsel ikke i gang af sig selv, kan det være nødvendigt at sætte den i gang. Det er som regel en jordemoder, der gør dette. Nogle gange er der også behov for en efterfødselssamtale, især hvis det har været et kompliceret fødselsforløb. Det er jordemoderen, der taler med forældrene om dette. 
Læs om jordemoderuddannelsen på uddannelsesguiden.dk

​​

Redaktør