Kvinder med fysisk krævende job har højere risiko for hjertesygdom

​Avisen.dk bragte den 26. december 2015 en artikel om en undersøgelse på baggrund af Den Danske Sygeplejerskekohorte, som viser, at kvinder med høj fysisk aktivitet på arbejdet, har en øget risiko for hjertesygdom, også selvom de er meget fysisk aktive i fritiden.

Høj fysisk aktivitet i fritiden beskytter mod hjertesygdomme, men der gælder tilsyneladende noget andet, når man er på arbejde. Undersøgelsen fra bl.a. Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Syddansk Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at kvinder, der havde høj fysisk aktivitet på jobbet, generelt havde en højere risiko for hjertesygdom, men at niveauet af fysiske aktivitet i fritiden havde indflydelse på denne risiko. Det at være meget fysisk aktiv i fritiden kunne til en vis grad mindske, men ikke helt modvirke den forøgede risiko for hjertesygdom, der var forbundet med et fysisk krævende job. Den laveste risiko blev fundet blandt de kvinder, der havde moderat fysisk aktivitet på jobbet og var meget fysisk aktive i fritiden. 
Undersøgelsen er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden og Hjerteforeningen.

Kontaktperson: Ph.d.-studerende Karen Allesøe, karen.allesoe@regionh.dk  

Allesøe K, Holtermann A, Aadahl M, Thomsen JF, Hundrup YA, Søgaard K.High occupational physical activity and risk of ischaemic heart disease in women: The interplay with physical activity during leisure time. Eur J Prev Cardiol 2015 Dec;22(12):1601-8. PubMed

Redaktør