Skal raske tage vitamintilskud?

Professor Allan Linneberg var blandt de eksperter, der udtalte sig til artikel på Videnskab.dk den 8. december 2016 af videnskabsjournalist Sussi Boberg Bæch: Skal raske tage D-vitamintilskud?

I England anbefaler man hele befolkningen at tage D-vitamintilskud om vinteren, men i et debatindlæg i British Medical Journal sår forskere tvivl, om der er evidens for, at D-vitamintilskud forebygger knogle- og muskelrelaterede sygdomme. Tilskuddet i England indeholder ikke kalk, som knoglerne også har brug for.

Flere forskere påpeger, at grænsen for blodværdier af D-vitamin er dårligt defineret og forvirrende, og at man risikerer at overbehandle folk.

I Danmark anbefaler man kun tilskud til de, som har høj risiko for at få D-vitaminmangel bl.a. ældre. Raske mennesker får tilstrækkeligt D-vitamin fra solens stråler og ved at spise alsidig kost herunder fede fisk.

Klinisk professor Allan Linneberg fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden og Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet er enig i, at der ikke er overbevisende evidens for, at D-vitamintilskud forebygger knogle- og muskelsygdomme, ligesom man ikke kan påvise, at tilskuddet forebygger andre sygdomme som for eksempel kræft og hjertekarsygdomme.

Allan Linneberg efterlyser en mere nuanceret debat i Danmark og fremhæver, at vi ikke ved nok om betydningen af, at vi får lavere værdier af D-vitamin i blodet om vinteren.

 

Læs artiklen på http://videnskab.dk/krop-sundhed/skal-raske-tage-d-vitamintilskud

Redaktør