Arveligt betinget tør hud øger risiko for astma

​Forekomsten af astma har været stigende over de seneste 50 år, men årsagen til denne udvikling er stadig en gåde. Forskerne er dog enige om, at årsagerne skal findes i samspillet imellem arv og miljø/livsstil.​

​​

For nylig opdagede forskere, at en fejl i et gen, der koder for proteinet filaggrin og dermed mangel på filaggrin, giver tør hud og en tre gange øget risiko for børneeksem. Ved filaggrin-mangel har fremmede stoffer nemmere ved at trænge ind i huden, og herudover sker der et øget vandtab fra huden. Dette fordi manglen på filaggrin gør, at hudcellerne i det yderste lag af huden ikke holdes (tilstrækkeligt) sammen. Blandt den danske befolkning er 10 % arveligt disponerede for filaggrin-mangel.

Nyere resultater tyder på, at denne arvelige defekt også hænger sammen med astma. Forskere ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed har fundet ud af, at rygere har en markant forhøjet risiko for astma, hvis de samtidigt har filaggrin-mangel. Dette fund er et eksempel på, at astma opstår som et samspil imellem arv og miljø/livsstil. At rygning ingen effekt har på astma, hvis der ikke samtidigt er filaggrin-mangel, kan muligvis forklare hvorfor vi ikke tidligere har kunnet påvise, at rygning øger risikoen for astma blandt den generelle befolkning.

Det er indtil videre uvist hvorfor en hud-barriere defekt øger risikoen for astma blandt rygere. Ifølge Allan Linneberg, Forskningsleder og ansvarlig for undersøgelsen, er hud-barrieren muligvis vigtigere end tidligere antaget. Han fortæller, at forskningen i arvelige faktorer for astma går stærkt, men at det først er nu, at forskningen har fokus på samspillet mellem arv og miljø/livsstil.
Resulaterne er offentligtgjort i det amerikanske tidsskrift
Journal of Allergy & Clinical Immunology. Pubmed


Redaktør