Fødevareallergi kan skyldes defekt i hudbarrieren

​​Vi har i mange år vidst, at fødevareallergi ofte rammer børn tidligt i livet, og at børn med eksem på huden var i særlig risiko. Årsagen til denne sammenhæng imellem fødevareallergi og huden har været et mysterium. Måske er dette mysterium på vej imod en opklaring.​​

Ny forskning viser, at fødevareallergi er meget hyppigere hos persone​​​​​r med en arveligt betinget øget gennemtrængelighed af huden. Denne opdagelse kan måske ændre vores opfattelse af, hvordan denne type allergi opstår.

Indtil nu har den gængse opfattelse været, at vi udviklede allergi imod fødevarer igennem vores kontakt med fødevarerne igennem mave-tarm-kanalen. Resultaterne rejser imidlertid spørgsmålet, om vi kan blive allergiske ved kontakt med fødevarer gennem huden. Mikroskopiske mængder proteiner fra fødevarer kan komme i kontakt med huden, og hvis hudens gennemtrængelighed er øget, kan proteinerne passere hudbarrieren. En nedsat hud-barriere giver flerdoblet øget risiko for eksem, og dermed kan sammenhængen imellem eksem og fødevareallergi forklares. Huden kobles på samme måde til risiko for allergier i luftvejene.

Dette nye forskningsfelt er i rivende udvikling og kan ruske op i vores forståelse af årsagerne til disse sygdomme og vil dermed muligvis også føre til nye strategier til forebyggelsen af dem.  

Linneberg A, Fenger RV, Husemoen LL, Thuesen BH, Skaaby T, Gonzalez-Quintela A, Vidal C, Carlsen BC, Johansen JD, Menné T, Stender S, Melgaard M, Szecsi PB, Berg ND, Thyssen JP. Association between Loss-of-Function Mutations in the Filaggrin Gene and Self-Reported Food Allergy and Alcohol Sensitivity. Int Arch Allergy Immunol 2013; 161:234-242


Kontaktperson: Forskningsleder, ph.d. Allan Linneberg, allan.linneberg@regionh.dk
Redaktør