Mange ved ikke, at de har allergi

​Luftvejsallergi er den hyppigste allergi-type i Europa.​​​

Mindst 20% i Danmark har luftvejsallergi i form af høfeber (også kaldet allergisk snue), og de hyppigste allergier er imod såkaldte allergener fra pollen, husstøvmider og pelsdyr. Disse patienter lider af sygdomsfølelse, nyseture, kløe i øjne og næse, samt løbende og stoppet næse, når de udsættes for allergener. Mange af patienterne har samtidigt astma, eksem, fødevareallergi og tendens til infektioner i luftveje.

Symptomerne medfører nedsat livskvalitet, øget fravær fra skole/arbejde, og nedsat produktivitet på arbejde eller nedsat præstation i skole. Der er heldigvis flere forskellige effektive medicinske behandlinger, som kan dæmpe eller fjerne symptomerne.

Befolkningsundersøgelser gennemført i København helt tilbage til 1970’erne dokumenterer en kraftig stigning i forekomsten af luftvejsallergier og høfeber. Årsagerne til denne stigning er endnu ikke kendte. En undersøgelse fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed fandt, at 23% af tilfældige voksne københavnere havde høfeber bedømt ved både tilstedeværelsen af symptomer og positive allergitests. Mere end 1/3 af disse vidste ikke, at de havde høfeber, hvilket viser, at mange patienter går rundt uden en diagnose. Derfor var det heller ikke overraskende, at mere end 44% ikke havde fået behandling for deres allergi. Disse tal bekræfter tal fra lignende undersøgelser i andre lande i Europa.

Resultaterne peger på, at patienter med symptomer igennem længere tid (måneder), skal være opmærksomme på at henvende sig til deres læge. Lægerne bør overveje en allergitest ved tilbagevendende og langvarige symptomer fra eller infektioner i luftvejene. Netop nu oplever de mange birkepollenallergikere, at pollensæsonen er startet.

Resultaterne er publiceret i Clinical Respiratory Journal. PubMed

Kontaktperson: Forskningsleder Allan Linneberg, allan.linneberg@regionh.dk
Redaktør