Hvilken type af fedme øger risikoen for astma?

​Flere studier har vist, at fedme øger risikoen for astma. Desværre ved vi ikke, hvordan fedme fører til astma og heller ikke, om alle typer af fedme øger risikoen. Det har fx været foreslået, at fedt i bughulen, der giver såkaldt ”æbleform”, var ”farligere” end andre typer af fedme.​​

Dette er netop blevet undersøgt nærmere i en befolkningsundersøgelse af 3.471 personer (Helbred2006).1
Alle deltagere fik målt forskellige typer af fedme: body mass index, livvidde, fedtprocent (bioimpedans) samt ultralydsskanning af fedt i underhuden (subkutant fedt) og fedt i bughulen. Undersøgelsen bekræftede, at risikoen for at have astma og nedsat lungefunktion stiger med stigende grad af fedme, men dette var uafhængigt af typen af fedme. Resultaterne kunne dermed ikke bekræfte, at fedt i bughulen var ”farligere” end andre fedme typer med hensyn til risikoen for astma. Studiet viste også, at fedme primært øger risikoen for ikke-allergisk astma, og dermed, at fedmens indflydelse på risiko for astma ikke synes at gå via allergi.

Studiet har modtaget økonomisk støtte fra bl.a. Danmarks Lungeforening og Aase og Ejnar Danielsens Fond

1 Fenger RV, Gonzalez-Quintela A, Vidal C, Gude F, Husemoen LL, Aadahl M, Berg ND, Linneberg A. Exploring the obesity-asthma link: do all types of adiposity increase the risk of asthma? Clin Exp Allergy. 2012;42:1237-45.

Redaktør