Derfor forsker jeg: Salt og dit hjerte

​Af: Louise Sjöström


Foto: Kristian Brasen/Hjerteforeningen

 

Danskerne spiser alt for meget salt, langt størstedelen igennem fødevarer som kødpålæg og brød. Men hvad betyder det for helbredet, hvis vi gradvist spiser mindre salt over tid?

 

Forskningsprojekt Brød og Sundhed er netop gået i gang med rekruttering af 120 familier, der er parat til at bytte deres almindelige brød ud med godt og sundt brød fra Smørum Konditori.

 

Danskerne spiser i gennemsnit 8-11 gram salt om dagen, selv om den anbefalede daglige mængde er maks. fem gram. Langt størstedelen får vi igennem forarbejdede fødevarer, bl.a. kødpålæg og ikke mindst brød, som er vores største kilde til salt. For meget salt påvirker bl.a. karstivheden og giver forhøjet blodtryk, som er én af de helt store dræbere.

 

Der er stadig en masse hypoteser om, hvordan det egentlig påvirker vores helbred at sænke saltindtaget. Mange af de kliniske studier har været langt fra virkeligheden. Det har været forsøg, hvor man har sænket saltindtaget meget kraftigt fra den ene dag til den anden. Men det efterlader en masse spørgsmål om, hvad der sker, hvis helt almindelige familier gradvist spiser mindre salt over tid. Dem vil vi gerne have svar på med vores projekt.

 

I forsøget deltager 120 familier med børn i alderen tre til 18 år fordelt på to grupper. Den ene gruppe får brød med mindre salt i. Brødet bliver mindre og mindre saltholdigt i løbet af de tre måneder, forsøget varer. Det viser sig nemlig, at vi godt kan vænne os til at spise mindre salt over tid og stadig opleve den samme gode smag. Den anden gruppe er en kontrolgruppe, som får udleveret almindeligt brød. Ved forsøgets afslutning, får alle familier feedback på deres kost, mens en tredjedel af familierne også får personlig kostvejledning i løbet af forsøget.

 

Og ja, der er værre ting end at spise for meget salt – at ryge fx – men på befolkningsniveau er der mange flere, der spiser for meget salt i forhold til, hvor mange der ryger. Beregninger viser, at der vil være ca. 400.000 færre patienter med forhøjet blodtryk, og at der kan spares to milliarder kroner om året på behandling for bl.a. forhøjet blodtryk, hvis alle nedsætter saltindtaget med tre gram dagligt. Det er en bedre strategi at satse på en lille effekt for alle i stedet for en stor effekt hos få.

 

Der rekrutteres familier til projekt Brød og Sundhed nu, så hvis du og din familie har lyst at deltage et videnskabeligt forsøg, hvor I bytter jeres almindelige brød ud med godt og sundt brød fra Smørum Konditori – helt gratis, så kontakt broed.rigshospitalet@regionh.dk

 

Om projekt Brød og Sundhed

Ulla Marie Nørgaard Toft har modtaget støtte fra Hjerteforeningen, Toyotafonden, Region Hovedstadens Forskningsråd, Axel Muusfelts fond, Læge Sofus Carl Emil Friis og Hustru Olga Doris Friis' legat til projekt Brød og Sundhed, der skal afklare, hvilken effekt det har på sundheden at sænke det daglige saltindtag over en periode på tre måneder.

Samtidig undersøger projektet, hvordan børn og voksnes smagspræferencer bliver påvirket, når saltmængden i deres daglige kost sænkes gradvist.

 

Læs mere om dit hjerte på www.hjerteforeningen.dk


Redaktør