Ny medicin og vaccine på vej mod Hepatitis C

​Der er fremgang i forskning af ny medicin og vaccine til leversygdommen Hepatitis C på forskningscenteret CO-HEP på Hvidovre Hospital.

​​

Mens vaccinen stadig ligger en del år ude i fremtiden, er de nye Hepatitis C-behandlinger kun få år væk. De bliver et stort fremskridt, fordi de er mere effektive og har færre bivirkninger end den kendte medicin, fortæller professor Jens Bukh, der leder CO-HEP. En kronisk leverbetændelse som Hepatitis C er en ubehagelig sygdom. Den kan ligge på lur i årevis og så udvikle sig til skrumpelever eller leverkræft.

"I dag er det desværre kun en lille del af patienterne, der bliver helbredt. De færreste er i stand til at gennemføre behandlingen, fordi bivirkningerne er store," fortæller Jens Bukh.

25 års forskning i hepatitis

​"Det er navnlig stoffet interferon, som patienterne tåler dårligt. Men inden for de kommende år vil der med stor sandsynlighed komme interferonfri behandling, og det ser i kliniske forsøg utroligt lovende ud. Måske kan man få mulighed for at kunne kurere over 90 procent af patienterne."

Jens Bukh har forsket i Hepatitis C i snart 25 år, de seneste otte år på Hvidovre Hospital. Forskningscentret COHEP er et eksempel på, hvor langt man kan nå med vedholdende, fri grundforskning, patentbeskyttelse af resultaterne, vilje til at dele viden og værktøjer med andre uafhængige forskere og vilje til at sælge rettigheder til biotekindustrien.

Sådan bruges resultaterne

Når uafhængige forskere verden over i dag klør på med at finde en vaccine og udvikle ny medicin, sker det ofte med cellekultursystemer - en slags 'virusfabrikker' – leveret af CO-HEP uden profit. 

Når biotekvirksomheder i USA arbejder på at sende ny medicin på markedet, kan det blandt andet lade sig gøre, fordi CO-HEP mod betaling har licenseret 12 patenter til virksomheden Apath. Det kaldes kommercialisering af forskning, og det er en forudsætning for, at forskernes viden i sidste ende bliver til en medicinsk behandling, som kan komme bl.a. de 15.000 personer med Hepatitis C i Danmark til gode.

200 millioner smittede

I hele verden er der 200 millioner smittede, og de fleste lever ubehandlede på grund af medicinens høje pris og bivirkninger. Det fører til 350.000 dødsfald om året. For Jens Bukh begyndte det hele med et tilfælde. Som nyuddannet læge troede han, at han skulle være kirurg. 

Men inden han kunne begynde i sin uddannelsesstilling på Rigshospitalet, havde han et vikariat på hepatologisk afdeling på Hvidovre Hospital, og det blev hans skæbne. Knap var han kommet i gang med operationerne, før han blev kontaktet af en overlæge fra Hvidovre, der ville høre, om det ikke var noget for ham at forske.

Begyndte som assistent

Dengang i slutningen af 1980erne var Hepatitis C–virus lige fundet, og der var brug for en forskningsassistent til at gennemgå patientjournaler på Hvidovre Hospital. Nu skulle man finde de patienter, som ikke havde én af de to allerede kendte smitsomme leverbetændelser - Hepatitis A og B. Man skulle også i gang med at forske i den 'nye', der kom til at hedde C. 

Ét af de første spørgsmål, der vakte Jens Bukhs nysgerrighed, var: Gad vide, om der er en sammenhæng mellem et stort alkoholindtag og forekomsten af det nye virus i patienter med leversygdom? Ja, forskningen viste en sammenhæng.

I fronten af forskningen

Siden har Jens Bukh befundet sig netop dér, hvor bølgen af ny viden brydes. Siden 2006 har han været leder af CO-HEP, der er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Hvidovre Hospital. Laboratoriearbejdet udføres på Hvidovre Hospital, og for nylig er der bygget et nyt laboratorium. Så de 20 medarbejdere har ifølge Jens Bukh optimale arbejdsbetingelser.

​Det har ført til 74 videnskabelige artikler på otte år, og desuden har CO-HEP med hjælp fra Center for Regional Udvikling under Region Hovedstaden ansøgt om 14 patenter og har indtil videre fået fem godtaget i USA. 

​"Patentbeskyttelsen og licenserne til biotekvirksomheden Apath betyder, at der kommer penge tilbage til forskning og behandling af patienter i Region Hovedstaden," siger Jens Bukh. "Foreløbig har Region Hovedstaden vel tjent det hjem, som det har kostet at søge patenterne.​

Redaktør