Revolutionerende behandling mod modermærkekræft

T-celle terapi kan være redningen for op mod halvdelen af alle patienter med modermærkekræft. Håbet er, at behandlingen også vil kunne anvendes mod andre kræftformer

For få år siden var den aggressive modermærkekræft ensbetydende med en dødsdom.

Men nu er der rigtig godt nyt til kræftpatienterne.

T-celle ​​terapi virker på halvdelen af patienterne​

På Center for Cancer Immun Terapi (CCIT) på Herlev Hospital har man nemlig haft stor succes med at udvikle den såkaldte T-celle terapi, der har vist sig virksom på halvdelen af patienterne.

-Det har vist sig, at alle kræftpatienter har immunceller, der kan slå kræftceller ihjel, hvis bare de får de rette betingelser.

-Vi har vist, at man kan suge cellerne ud af svulsten, gøre dem stærkere og sætte dem ind i igen, så de i en del tilfælde formentlig kan helbrede patienten, siger professor og overlæge Inge Marie Svane, der sammen med sine kolleger har modtaget Region Hovedstadens sundhedspris, Global Excellence, for det opsigtsvækkende forskningsarbejde.

Mangler​ dokumentation

Trods de flotte resultater, er der dog stadig et stykke vej, før alle patienter kan tilbydes T-celle terapi.

Forskerne mangler nemlig stadig den præcise dokumentation for, hvor effektivt behandlingen er.

Af samme grund er centeret gået sammen med andre europæiske forskningsenheder for at gennemføre ét stort klinisk forsøg, der skal producere den afgørende dokumentation.

-Det baner forhåbentlig vej for, at T-celle terapi kan blive standardbehandling for modermærkekræft, siger Inge Marie Svane, der også håber på, at det med tiden vil blive muligt at udvide behandlingen, så den også kan bruges mod andre kræftformer end modermærkekræft.

Center for Cancer Immun Terapi har haft over 200 patienter siden den blev etableret i 2006. Hertil kommer samarbejde med medicinalindustrien, der omfatter medicinalafprøvning inden for immunterapi, som cirka 75 patienter har haft gavn af.

Redaktør