Robot hjælper KOL-patienter til at få luft

​Tre hospitaler, et universitet og en privat virksomhed er gået sammen om at skabe en verdensnyhed: En robot, der sikrer patienter med lungelidelsen KOL bedre behandling

​​​

​​Når man har Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL), kan man have svært ved at trække vejret. Luftvejene er forsnævrede, og det kræver et større arbejde end normalt at få ilt i lungerne og ud i kroppen. Nogle KOL-patienter må indlægges på hospitalet, og for dem er ilt en afgørende del af behandlingen.

Det skal være ilt i lige nøjagtig den rigtige dosis. Ikke for meget og ikke for lidt. I dag reguleres iltbehandlingen manuelt, når sygeplejersker mange gange om dagen registrerer patientens iltmætning af blodet og skruer op eller ned for ilttilførslen.

Hent faktaark om robotten til behandling af KOL

​​Det kan gøre smartere

Det må vi kunne gøre smartere med ny teknologi, tænkte folkene bag et offentlig-privat innovationsprojekt. Med penge fra Region Hovedstaden gik de i 2013 sammen om at udvikle en robot, O2matic, som overvåger og automatisk justerer den livsvigtige behandling med ilt. Med på idéen var Hvidovre og Amager Hospitaler, Herlev Hospital, Gentofte Hospital, Danmarks Tekniske Universitet og it-virksomheden Pactor A/S. 

​En idé med potentiale

Deltagerne i projektet håbede, at robotten kunne overvåge og regulere iltbehandlingen så præcist, at det ville føre til højere kvalitet i behandlingen og kortere indlæggelser. Samtidig kunne robotten aflaste sygeplejersker for rutineopgaver. Begge dele ville være en fordel for både patienter og hospitaler.

​Deltagerne vidste samtidig, at robotten ville være en verdensnyhed. Der findes ikke tilsvarende produkter på markedet, som er stort. Der er mere end 200 millioner KOL-patienter i verden. Alene i Danmark lider 400.000 danskere af KOL, heraf har 40.000 sygdommen i svær grad, og det fører årligt til omkring 20.000 indlæggelser á gennemsnitligt fem dage. 

​Så langt kom projektet

Projektet udviklede prototypen til en robot, som viste sig at leve op til forventningerne. 

”Foreløbige resultater viser, at O2matic så godt som 100 procent af tiden kan holde KOL-patienternes iltbehandling inden for det interval, lægen har ordineret. Faktisk er kvaliteten af behandlingen højere end ved manuel regulering,” siger Ejvind Frausing Hansen, specialeansvarlig overlæge i lungemedicin på Hvidovre Hospital og projektleder på OPI-projektet. 

Han understreger, at med O2Matic vil ansvaret for behandlingen stadig ligge hos lægerne, og sygeplejersker overvåger fortsat behandlingen. Personalet bliver tilkaldt af alarmer, hvis patientens tilstand kræver opmærksomhed. Det er i øvrigt hans forventning, at O2matic kan gøre nytte flere steder på hospitalet, f.eks. på neonatal- og intensivafdelinger samt på medicinske afdelinger. 

En god chance for IT-virksomheden 

For den private virksomhed i projektet, Pactor A/S, var OPI-projektet en chance for at komme markant ind på et nyt marked. Det er en forretningsidé, som Pactor A/S nu forfølger. I dag er prototypen klar til at blive udviklet til et egentligt produkt, som måske kan være på markedet i 2016. 

”Vi var med i OPI-projektet, fordi vi synes, at O2Matic er en god idé, som vi gerne ville bidrage til. Vi forventer, at projektet på længere sigt fører til arbejdspladser hos os, og at produktet kommer ud over landegrænsen. Det bliver et godt værktøj, som læger, hospitaler og patienter bliver glade for at bruge. Vi håber naturligvis også, at udviklingen på et tidspunkt vil skabe vækst i virksomheden,” siger Farzad Saber, adm. direktør hos Pactor A/S.


Redaktør