Robot sørger for medicin til kræftpatienter

​Ny robot producerer medicin til kræftpatienter på Region Hovedstadens Apotek og effektiviserer arbejdet for personalet​​

​'Sophia The Diva' er et kælenavn, som medarbejderne i Region Hovedstadens Apotek har givet deres nye, højteknologiske 'kollega'.

Fysisk er 'hun' placeret i Apotekets afdeling på Rigshospitalet, og i løbet af 2014 overtager robotten produktionen af en tredjedel af Apotekets 100.000 årlige leverancer af kemoterapi i form af cytostatika til infusion.

Me
re sikre leveringer

"Med robotten sørger vi for, at patienter og hospitaler får en endnu mere sikker levering af cytostatika. Samtidig får regionen det billigere, fordi robotten gør det muligt for os at effektivisere. Vi kan i fremtiden producere mere med de samme ressourcer," siger Camille Øby, områdechef på Region Hovedstadens Apotek. Hun understreger, at robotten naturligvis arbejder under streng inspektion af dygtige medarbejdere i Apoteket.

Den nye robot er på størrelse med en container, og sådan en sag kommer ikke på plads med et fingerknips. Kun ved rettidig omhu lykkedes det en dedikeret projektgruppe på fire personer og engagerede kolleger at få robotten i drift på halvandet år som planlagt. Det har været et omfattende udviklingsprojekt, som også har involveret projektlederassistance fra regionernes fælles lægemiddelorganisation, Amgros.

Stillede 234 krav til leverandøren

A​Apoteket lagde ud med at stille 234 krav til leverandøren, italienske Loccioni Humancare. Sideløbende har Apoteket taget hånd om oplæring af medarbejdere, ombygning af lokalerne og planlægning af et nyt arbejdsflow. Alt sammen samtidig med, at driften kørte 365 dage om året og levede op til de sædvanlige høje krav om bl.a. levering højst 90 minutter efter bestilling. Inden robottens ankomst blev al cytostatika blandet af laboratorieteknikere i hold på to.


Det foregår på den måde, at den ene tekniker af sikkerhedsårsager har hænderne inde i en sikkerhedsbænk. Hun blander de stærkt giftige stoffer, mens den anden assisterer og bidrager til kvalitetssikring. Det hele sker i et aseptisk, dvs. helt rent, miljø under samme strenge kvalitetskrav, som medicinalvirksomheder arbejder under.

Bedre arbejdsmiljø

 "Én af forklaringerne på, at vi kan effektivisere driften med robotten, er, at der skal to personer til at producere cytostatika manuelt. Robotten kan i lange perioder betjenes af blot en enkelt tekniker," siger områdechef Camille Øby. Hun forventer, at robotten bliver en gevinst for arbejdsmiljøet, fordi det er ensidigt, gentaget arbejde for armene at producere cytostatika manuelt.

For patienter og hospitaler betyder robotten endnu mere sikre leverancer end før. Hidtil er fejl stort set aldrig sket, men nu vil det ske endnu mere sjældent. For en robot bliver ikke træt eller mister fokus. Og så skriver robotten i øvrigt de fleste følgepapirer selv og leverer dermed dokumentation for sit arbejde.

Ny teknologi vinder frem ​

Laborant og robotoperatør på Apoteket, Tine Rohde, er fascineret af 'Sophia the Diva'. Men hun fortæller med et smil, at der i begyndelsen var en smule skepsis blandt medarbejderne, fordi Apoteket tidligere havde en robot kaldet 'Robertino'. 'Han' var af ældre dato og lidt af en klodsmajor. 'Sophia la Diva' er i en helt anden klasse.

"Jeg tænker, at ny teknologi da bare må være vejen frem, og at det er godt at komme væk fra ensidigt, gentaget arbejde," siger Tine Rohde.

"Robotten er meget robust. Du kan sætte den til at lave 100 fuldstændig ens blandinger ud i én køre. Det ville være svært at sætte en person til det uden at komme ud af fokus," siger Tine Rohde.

Robotprojektet havde et samlet budget på 12,8 mio. kr. Investeringen er tjent hjem på tre til fire år. De øvrige regioner i Danmark følger robotprojektet nøje, og Region Hovedstadens Apotek deler meget gerne sine erfaringer med dem.

Redaktør